EFSA a demarat ancheta în 2008 și de aceea avertizează este posibil să apară studii noi care să infirme sau să confirme ceea ce se ştia până la un anumit moment. Din acest motiv insistă că toate concluziile sale se bazează pe cunoştinţele ştiinţifice actuale.

Câteva dintre miturile infirmate de EFSA: uleiul de măsline sau nucile nu ajută la controlul nivelului de colesterol, afinele nu reduc incidenţa cazurilor de infecţii ale tractului urinar la femei, coenzima Q10 contribuie la procurarea de energie prin intermediul metabolismului, probioticele bifidus nu ajută la apărarea organismului, iar fibrele de grâu sau ardeii iuți nu contribuie la menţinerea greutăţii sau la scăderea în greutate.
Agenția a găsit și câteva mituri adevărate, pe care le-a confirmat prin studii științifice: steroizii vegetali ajută la normalizarea nivelului de colesterol, creatinina și cafeina sporesc efectul exerciţiilor fizice și rezistența sportivilor, substituenții zahărului diminuează bacteriile ce duc la apariia cariilor, iar sarea de bucătărie ajută la menținerea funcției musculare.
Studiul scoate la iveală destule aspecte referitoare la publicitatea în ziua de azi, care de multe ori menţionează calităţi nedovedite știnţific pentru produsele promovate . Atunci când rezultatele vor fi publicate oficial de către UE, în luna decembrie, cei care fac slogane publicitare vor trebui să ţină cont de analizele EFSA, explică un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol al Sănătăţii, menţionat de "El Pais".
SURSA: Agerpres