Un studiu recent oferă câteva date care pot răspunde la unele dintre aceste întrebări. Studiul a fost realizat în Israel, țara cu una dintre cele mai mari rate de vaccinare anti- COVID-19, potrivit Medical News Today.

Israelul a cunoscut in același timp o creștere a cazurilor de infectări cu varianta Delta, iar oamenii se întreabă care este eficaciența vaccinurilor. În plus, au existat informații oficiale privind scăderea protecției împotriva virusului.

Dr. Elitza S. Theel, șefa Laboratorului de serologie a bolilor infecțioase, de la Clinica Mayo, din Rochester, a declarat: „Din mai multe studii, știm că indivizii pozitivi (anticorpi pozitivi), carea au trecut prin boală sau au fost vaccinați prezintă un risc semnificativ mai scăzut de COVID-19, în comparație cu persoanele neinfectate sau nevaccinate”.

Cu toate acestea, eficacitatea pe termen lung a vaccinurilor împotriva diferitelor variante rămâne necunoscută, în ciuda rapoartelor ocazionale privind scăderea imunității.

Compararea datelor

Cercetătorii din Israel au comparat ratele de infectare după vaccinare cu ratele de reinfectare. Cercetătorii au obținut datele din baza de date Maccabi Healthcare Services, din Israel.

Maccabi Healthcare Services este un fond de sănătate non-profit care acoperă 26% din populația Israelului și oferă un eșantion reprezentativ de rezidenți israelieni.

Populația studiată a inclus persoane care aveau cel puțin 16 ani și se încadrau în una din cele trei categorii:

  1. cei care fuseseră vaccinați cu cel puțin 6 luni înainte
  2. cei care au fost infectați cu SARS-CoV-2 cu cel puțin 6 luni înainte
  3. cei care au avut o infecție cu SARS-CoV-2 cu cel puțin 6 luni înainte și au primit o doză de vaccin Pfizer-BioNTech cu cel puțin 7 zile înainte de începerea perioadei de studiu.

Imunitatea naturală și vaccinarea pot oferi cea mai bună protecție

Analiza a indicat faptul că persoanele care nu au avut niciodată infecția și au fost vaccinate în ianuarie sau februarie 2021 au o probabilitate de până la 13 ori mai mare de a contracta virusul decât cele care au avut deja infecția.

Cercetătorii au comparat, de asemenea, ratele de reinfectare în rândul persoanelor care au avut o infecție confirmată cu SARS-CoV-2, dar erau nevaccinate, și persoanele care au avut infecția dar au primit o doză de vaccin Pfizer-BioNTech.

Rezultatele au arătat că pentru grupul nevaccinat a fost de două ori mai posibil să contracteze din nou infecția, comparativ cu cei care au primit o doză de vaccin.

Constatările studiului par să indice o protecție sporită a imunității naturale față de imunitatea conferită de vaccin. Acest lucru se poate datora unui răspuns imun mai extins la proteinele SARS-CoV-2, comparativ cu activarea imună oferită de vaccin, sugerează cercetătorii.

În plus, cei cu imunitate naturală prezintă o protecție suplimentară împotriva variantei Delta când li se administrează o singură doză de vaccin, conform studiului.