Fostul premier Florin Cîțu a părăsit miercuri sediul DNA după aproximativ 15 minute. Procurorii l-au notificat că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în legătură cu dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. În acest dosar, prejudiciul presupus se ridică la peste 1 miliard de euro.

La momentul plecării, Cîțu a făcut o serie de declarație. El a spus că are încredere în justiție. Fostul premier a menționat că nu poate comenta asupra unui dosar în desfășurare. În opinia sa, adevărul va ieși la lumină.

Florin Cîțu susține că are încredere în justiție

„Am încredere în justiție. Nu pot să vorbesc despre un dosar în curs. Mi-am exercitat prerogativele și atribuțiile de prim-ministru cu respectarea legislației în vigoare”, a spus acesta.

În prezent, în calitate de senator, Florin Cîțu a rămas fără imunitate. Acest lucru s-a petrecut în urma unei decizii a Senatului din 29 noiembrie.

Dosarul referitor la achiziția de vaccinuri vizează și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Acuzațiile aduse de procurorii DNA

Procurorii aduc o serie de acuzații împotriva fostului premier Florin Cîțu. Ei susțin că acesta a dat aprobarea pentru achiziționarea a 52 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Florin Cîțu a afirmat anterior în spațiul public că miniștrii Sănătății din subordinea sa erau responsabili de determinarea oportunității achiziției.

În realitate, România avea posibilitatea să respingă achiziționarea de doze suplimentare de vaccin. Se putea face acest lucru printr-o simplă notificare adresată Comisiei Europene în termen de cinci zile. Această problemă nu a fost abordată.

Florin Citu la DNA
Florin Cîțu/SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Senatul a aprobat începerea urmăririi penale

Cîțu a fost extrem de rezervat în declarații la sosirea la sediul DNA, afirmând că va discuta cu presa la plecare. Protestatarul Marian Ceaușescu a venit cu o nuia pe care a încercat să o ofere lui Cîțu, într-o aluzie la copilul care primește o nuia de la Moș Nicolae dacă nu a fost cuminte.

Săptămâna trecută, Senatul a aprobat cererea DNA pentru începerea urmăririi penale a lui Florin Cîţu, acuzat de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor.

DNA a solicitat avizarea investigației de către Senat și Președinție în cazul fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, ambii fiind membri ai USR în momentul săvârșirii presupuselor fapte.

Procurorii îi acuză de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în legătură cu achizițiile de vaccinuri în perioada pandemiei, prejudiciul estimat depășind un miliard de euro.