Iată însă că o cercetare recentă a identificat proteine ​​specifice asupra cărora acționează cafeaua, ajutând ficatul să elimine colesterolul rău din sânge și reușind să țină la distanță bolile cardiovasculare, scrie New Atlas.

Cafeaua, asociată cu scăderea riscului apariției unor boli precum cancerul de prostată, Parkinson și Alzheimer

Cafeaua este bună pentru sănătate în diferite moduri, arată majoritatea studiilor de până acum. Unul dintre ele a urmărit obiceiurile de a bea cafea la peste jumătate de milion de oameni din Europa, timp de 16 ani, și a constatat că cei care au consumat mai multă cafea au avut rate de mortalitate semnificativ mai mici decât cei care nu au făcut-o.

Alte cercetări au asociat cafeaua cu scăderea riscului apariției unor boli precum cancerul de prostată, maladiile Parkinson și Alzheimer și bolile de inimă. Oamenii de știință nu au reușit totuși să identifice acele mecanisme prin care compușii din cafea, în special cofeina, pot aduce aceste beneficii pentru sănătate.

Un consum regulat de cafea, legat de niveluri mai scăzute ale proteinei ​​numite PCSK9

Din acest motiv, pentru noul studiu, cercetătorii de la Universitatea McMaster au vrut să vadă ce ar putea sta în spatele acestei aparente capacități ale cafelei de a preveni bolile cardiovasculare. Echipa a descoperit că un consum regulat de cafea a fost legat de niveluri mai scăzute în sânge ale unei proteine ​​numite PCSK9.

Nivelurile mai scăzute ale acestei proteine ​​sporesc capacitatea ficatului de a descompune colesterolul LDL, colesteerolul „rău”, care poate bloca arterele și poate duce la boli cardiovasculare. Conform cercetătorilor, cafeaua a blocat și activarea unei alte proteine, ​​numite SREBP2. Acest lucru, susțin ei, poate reduce nivelurile de PCSK9 din sânge.

Cafeaua și derivații săi pot reduce riscul de boli cardiovasculare

„Aceste descoperiri oferă acum mecanismul de bază prin care cafeaua și derivații săi pot atenua nivelurile de PCSK9 din sânge și, prin urmare, pot reduce riscul de boli cardiovasculare”, a explicat Richard Austin, autorul principal al studiului.

„Având în vedere că SREBP2 este implicat într-o serie de boli cardiometabolice, cum ar fi diabetul și boala ficatului gras, atenuarea funcției sale are implicații majore”, adaugă acesta.

Această nouă lucrare vine în continuarea altor studii,care sugerează că obiceiul de a bea cafea poate fi benefic pentru sănătate. Cercetătorii spun că au creat noi derivați de cofeină, care scad nivelurile de PCSK9 din sânge, și speră să-i dezvolte într-un nou tip de tratament pentru scăderea colesterolului.