Autoritățile medicale au anunțat deja cele trei simptome principale ale Covid-19: temperatură ridicată, tuse persistentă și pierderea gustului și a mirosului, relatează Walesonline. Apar însă și alte simptome care îi pun în alertă pe medici. Este vorba de strănutul persistent.

Varianta Omicron s-a dovedit a fi foarte transmisibilă, dar, din câte se pare, duce la o formă mai ușoară a bolii, decât Delta și variantele care au precedat-o. La acest lucru, spun experții, ar fi contribuit imunitatea de turmă, care începe să-și facă simțită prezența, și succesul lansării vaccinurilor anti-Covid.

Simptome care seamănă mai mult cu o răceală obișnuită

Profesorul Tim Spector, care conduce studiul ZOE Covid, și care a monitorizat toate fazele pandemiei prin intermediul a milioane de utilizatori de aplicații, susține că varianta Omicron continuă tendința Delta, cu o serie de alte simptome.

Apariția variantei Delta a venit cu o schimbare a simptomelor care fuseseră până atunci cele mai frecvente, aducând cu ea simptome similare răcelii – inclusiv curgerea nasului, durere în gât și strănut persistent.

Acestea, la care se adaugă durerile de cap și tusea, devin mai frecvente în special la persoanele vaccinate cu schema completă.

Iar această tendință, susține profesorul Spector, a continuat și la Omicron: „Provoacă simptome care seamănă mai mult cu o răceală obișnuită, în special la persoanele care au fost vaccinate, și mai puține simptome sistemice generale, cum ar fi greață, dureri musculare, diaree și erupții cutanate”.

Primele cinci simptome ale variantei Omicron

Astfel, primele cinci simptome ale persoanelor infectate cu varianta Omicron, raportate în aplicația ZOE Covid au fost:

– Curgerea nasului
– Durere de cap
– Oboseală (ușoară sau severă)
– Strănut
– Durere de gât

Când apar primele simptome

Primele date indicau faptul că Omicron își arată primele simptome la aproximativ trei zile din momentul expunerii la această tulpină. Aceasta este perioada de incubație în care virusul începe să pătrundă în organism și să producă semne. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, simptomele pot apărea și în 14 zile.

În cazul celorlalte variante de Covid acestea erau observate în aproximativ două săptămâni de la infectare.

”Simptomele variantei din Africa de Sud, descrise de medicii care îngrijesc pacienții infectați cu Omicron, includeau și transpirații nocturne. Acele transpirații nocturne la care s-ar putea să trebuiască să te ridici și să-ți schimbi hainele”, a precizat medicul britanic Amir Khan, citat de Mirror.co.uk