Acesta susține că alegerile mici, făcute zilnic, mai ales când vine vorba de sănătatea pielii și a părului, au, în timp, un impact mare asupra pielii și părului. Dr. Anna Chacon, medic dermatolog, spune că riscurile nespălării părului se pot acumula în timp.

Ce se întâmplă atunci când nu îți speli părul

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă nu te speli pe păr. Unii oameni pot sta zile întregi fără să se spele pe păr și ar putea să nu observe niciun efect negativ sau consecințe pe termen lung. Frecvența poate depinde și de factori precum consistența părului și originea etnică – de exemplu, persoanele cu păr cu textură afro se spală mai rar pentru a păstra uleiurile naturale și a menține sănătatea părului.

Cu toate acestea, ea nu recomandă să nu te speli niciodată pe păr, așa cum sugerează acum unele tendințe de pe social media, scrie Parade.

„Nespălarea părului poate afecta organismul în multe moduri, deoarece sănătatea părului este legată de sănătatea scalpului”, explică ea.

Iată ce se poate întâmpla dacă nu te speli pe păr

1. Un păr gras și tern

Când nu te speli pe păr, sebumul se acumulează într-o proporție inhibitoare, explică Jess Poynter, fondatoarea Scalp Haven Hair Studio. Avem nevoie de sebum, dar acesta trebuie întreținut și menținut în echilibru. Fără spălare, sebumul acumulat poate duce la un aspect gras, adaugă ea.

2. Părul se poate simți greu

Excesul de sebum este mai mult decât un aspect superficial. Sebumul poate deveni o problemă atunci când este în exces pentru că îngreunează părul.

3. Șuvițele de păr pot părea aspre

Reveniți la aparențe pentru o secundă. Deși părul se poate simți greu, nu va părea neapărat voluminos dacă nu îl speli în mod regulat. Spălarea excesivă sau insuficientă va face ca firele de păr să arate terne și să se simtă uscate, dificil de gestionat, alunecoase, ca niște frânghii, neuniforme.

4. Este posibil să observați iritații

Iritația este cea mai frecventă problemă când oamenii nu își spală părul suficient de des, iar scalpul te poate mânca sau se poateinflama. Scalpul se poate irita dacă nu vă spălați părul suficient sau suficient de bine. Se poate irita din cauza murdăriei, bacteriilor, sebumului și acumulării de produse.

Acest dezavantaj al spălării insuficiente a părului se aplică persoanelor cu bucle naturale. Unul dintre beneficiile curățării părului este că oferă scalpului spațiu de respirație împotriva acumulărilor, indiferent de tipul de păr.

5. Posibil să apară erupții și acnee, nu doar pe scalp

Când folosești șampon, cureți scalpul. Neaplicarea șamponului blochează porii – la fel cum se întâmplă cu nespălarea feței. Excesul de ulei de pe scalp poate migra spre față, provocând apariția de pete de-a lungul liniei părului.

Erupțiile pot apărea și pe spate dacă scalpul și părul nu sunt curățate suficient de des.

6. Scalpul poate începe să se descuameze

Este posibil să observi descuamări pe scalp și umeri ori de câte ori porți un top închis la culoare.

Mătreața este un tip specific de dermatită seboreică. Aceasta apare la nivelul scalpului, iar spălarea insuficientă a părului o poate declanșa.

Unii oameni se confruntă cu mătreață și descuamări atunci când trece prea mult timp între spălări. Acest lucru duce la mâncărimi agresive, dar poate fi și modul scalpului de a elimina celulele moarte.

7. Este posibil să apară căderea părului

În cazuri mai severe, s-ar putea să începeți să observați că pierdeți păr. Foliculii de păr înfundați pot provoca căderea părului. Persoanele care nu își spală părul suficient de des au o afecțiune numită foliculită, care poate contribui la căderea părului.