Angajatul a redevenit deci important. Dar cine îl face pe angajat valoros indiferent de epoca istorică și de contextul macroeconomic specific unei anumite perioade? Poate fi fără îndoială meritul său individual dar Statul și-ar putea atribui toate meritele datorită educației primite în sistemul de învățământ obligatoriu iar un CEO ar spune cu siguranță ”poate Statul te-a pregătit la nivel teoretic dar meseria ta a fost descoperită aici în mediul privat, unde te perfecționăm și pregătim în mod constant”.

Statistic, cea mai mare parte a angajatorilor vor considera ca neproductivi angajații aflați pe poziții de entry level și asta deoarece Statul livrează de cele mai multe ori în câmpul muncii indivizi pregătiți după sisteme educaționale învechite. Astfel, angajatorul ajunge să suporte, din fonduri proprii, adaptarea tânărului la piața muncii, încercând să îl țină și în pas cu dinamica acestei piețe.

Riscul de a avea contact cu persoane cu o educație precară și cu o slabă pregătire profesională, care să își pună negativ amprenta asupra vieții personale dar și la nivel macro, prin rezultatul activității lor, este deci unul foarte ridicat. Iar acest risc este chiar mai ridicat in consultanța imobiliară, atât pentru prestatori cât și pentru beneficiari.

Spre exemplu, cumpărătorul unei locuințe trebuie să aibă educația necesară de a identifica beneficiile aduse de un consultant imobiliar și mai ales de a face distincția dintre un profesionist și un șarlatan. De ce este importantă această educație? Dacă un cumpărător are sentimentul că vorbește cu persoane care de fapt nu sunt profesioniști – nu avem cu toții un amic care se pricepe la auto, imobiliare și amenajări interioare? – atunci va deveni nesigur, va încetini procesul de achiziție, cu repercusiuni în tot lanțul economic și îi va trata pe toți ca fiind niște impostori.

În același timp, educația, nivelul de pregătire profesională și procesul de învățare continuă derulat de consultant sunt la fel de importante, apartenența la o multinațională de renume internațional reprezentând un atu important. Iar educația oferită de Stat ar trebui să dețină un rol la fel de important, într-o piață a muncii cu o inflație de diplome și titulaturi și o industrie de consultanță în care se întâlnesc în special brokeri impostori, fără nicio pregătire și dorință de a livra un serviciu calitativ, sau persoane slab pregătite dar absolvente de programe de Masterat.

Până la schimbarea sistemului de învățământ trebuie să învățăm să alegem servicii de calitate și să ne perfecționăm constant, indiferent de sectorul de activitate.

Bogdan Voica, CEO Coldwell Banker România