"Nu există cale de ieşire, niciodată n-am crezut că este, pentru niciuna dintre ţările care se află în dificultate. Odată ce una dintre ţări a ajuns să aibă probleme, nu mai există cale de scăpare", a avertizat Roger Nightingale, economist la RDN Associates.

Mai mult, el a caracterizat sentimentul pozitiv al investitorilor cu privire la Italia, ca fiind unul trecător.

"În câteva zile sau săptămâni, lucrurile se vor înrăutăţi din nou, randamentele vor creşte şi totul va intra în declin. Faptul că mare parte din Europa se află deja în recesiune e un lucru cunoscut de mult: competitivitatea a scăzut, randamentele obligaţiunilor au crescut, iar creşterea economică va fi mult mai lentă", a arătat Nightingale.

Economistul nu îşi pune multe speranţe nici în noii şefi de guvern –  Mario Monti în Italia şi Lucas Papademos în Grecia – că ar putea să rezolve criza datoriilor.

"Aceşti politicieni nu pot face nimic, nu există nicio soluţie. Sunt uimit că presa se comportă ca şi cum ar exista o soluţie evidentă, iar aceşti politicieni ştiu care este ea", a mai spus economistul consultat de CNBC.

În plus, Nightingale şi-a exprimat convingerea că existentul grup de oameni politici şi bancherii sunt ultimii oameni din Univers care vor veni cu o soluţie, dacă ea ar exista, într-adevăr.

"Este oarecum ironic faptul că prim ministrul Italiei este Monti. El a fost un membru al Comisiei Europene. A fost unul dintre arhitecţii sistemului care a cauzat toate problemele. De ce i-ai da această funcţie?! Ar fi un semi-miracol dacă această variantă ar da rezultate", a mai spus Nightingale.