Orphanides, al cărui mandat expiră în 2 mai, a afirmat în Parlamentul Ciprului că măsurile fiscale adoptate de autorităţi sunt un pas în direcţia corectă: ‘Economia ţării noastre trece printr-o perioadă critică. Este necesară o gestionare corectă a situaţiei. Miza nu este doar economia Ciprului şi situaţia cetăţenilor săi, ci şi reputaţia naţională şi stabilitatea’.

Ministrul finanţelor, Vassos Shiarlis, a avertizat săptămâna trecută că recesiunea care afectează Ciprul ar obliga guvernul să ia noi măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB cerut de Uniunea Europeană.

Shiarlis, un bancher numit în acest post la 19 martie, a precizat că doreşte discuţii deschise cu sindicatele pentru a găsi remedii la criză, declarându-se opus principiului impunerii de noi taxe.

În decembrie, Parlamentul a adoptat deja o serie de măsuri de austeritate, ce includ creşterea impozitelor şi îngheţarea salariilor funcţionarilor publici.

Ministrul a precizat că el se aşteaptă ca PIB-ul să se contracteze cu 0,5% în 2012, după -0,7% în 2011. În schimb, el se bazează pe o creştere economică de 0,5% în 2013. Ciprul se confruntă cu o situaţie economică dificilă, în special din cauza expunerii sistemului ei bancar la datoria Greciei. Rata şomajului este mai mare de 9%.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a revizuit în scădere ratingurile pentru depozite şi credite pe termen lung a două bănci cipriote prezente şi în România: Marfin Popular Bank Public Ltd (MPB), de la ‘B2/Not-Prime’ la ‘B3/Not-Prime’, cu perspectivă negativă, şi Bank of Cyprus Public Co Ltd (BoC), de la ‘Ba2/Not-Prime’ la ‘B1/Not-Prime’, cu perspectivă în dezvoltare.

Decizia vine după ce Moody’s a revizuit în scădere, cu o treaptă, de la ‘Baa3’ la ‘Ba1’, ratingurile pentru obligaţiunile emise de guvernul cipriot şi le-a atribuit o perspectivă negativă, care indică că este posibilă o nouă retrogradare. În urma acestei decizii, Moody’s devine a doua mare agenţie de evaluare financiară care retrogradează Cipru în categoria junk (nerecomandat pentru investiţii), după decizia similară anunţată de Standard & Poor’s în ianuarie.

Decizia Moody’s indică riscul crescut ca executivul să furnizeze sprijin financiar băncilor din Cipru din cauza expunerii lor la Grecia şi a impactului acestor măsuri asupra solidităţii financiare a guvernului cipriot.

Băncile din Uniunea Europeană trebuie să-şi majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro până la sfârşitul lui iunie 2012, într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, a anunţat Autoritatea Bancară Europeană. EBA nu a precizat care este suma de care are nevoie fiecare bancă în parte.

Conform autorităţilor de reglementare, băncile din Cipru trebuie să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% până în iunie 2012, având nevoie de capital suplimentar de 3,6 miliarde de euro. Moody’s apreciază că decizia de a revizui în scădere ratingurile pentru depozite şi credite pe termen lung a celor trei bănci cipriote reflectă presiunile combinate ce se exercită asupra instituţiilor financiare pentru a ajunge la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% până în iunie 2012 şi presiunile asupra calităţii activelor din cauza mediului operaţional dificil din Cipru şi Grecia, principalele pieţe ale băncilor cipriote, ceea ce va duce la provizioane mai ridicate. De asemenea finanţarea mai redusă şi nivelul lichidităţilor, care este rezultat al scăderii depozitelor, a dus la o dependenţă mai accentuată de finanţarea băncii centrale, iar estimarea Moody’s privind declinul afacerilor va afecta profitabilitatea băncilor.

Trei bănci cipriote au o expunere deosebită pe Grecia: Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank şi Hellenic Bank.

Bank of Cyprus este cea mai mare bancă din Cipru, cu 588 sucursale, din care 143 în Cipru, şi aproximativ 12.000 de angajaţi, din care 3.560 în Cipru. Bank of Cyprus a intrat pe piaţa românească în 2007 şi, în prezent, îşi desfăşoară activitatea prin 13 sucursale şi două agenţii.

În România, din luna aprilie 2006, Egnatia Bank (România) este membră a Grupului Marfin. Începând din luna mai 2008, banca şi-a schimbat numele în Marfin Bank, ca urmare a finalizării fuziunii de pe piaţa elenă a grupurilor Marfin Financial, Egnatia Bank şi Laiki.
SURSA: Agerpres