Economia Rusiei, care a inregistrat in ultimul an unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere din lume, se afla in pierdere de viteza, potrivit ultimelor date oficiale.

Astfel, potrivit Institutului Federal de Statisitica de la Moscova, in trimestrul al doilea al anului in curs Produsul Intern Brut al Rusiei a inregistrat o crestere de 7,5 procente fata de 8,5 procente cat s-a consemnat in trimestrul anterior.

Scaderea este evidenta si daca ne raportam la aceeasi perioada a anului anterior cand PIB-ul Rusiei a crescut cu mai mult de opt procente, mai exact 8,1%.

Aceste date vin in completarea celor privind evolutia productiei industriale care, de asemenea, si-a redus semnificativ ritmul de crestere ajungand la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani si jumatate.

Un alt element care ar putea fi interpretat in sensul unei situatii “mai delicate’ prin care trece economia Rusiei il reprezinta investitiile straine directe.

Conform datelor Institutului Federal de Statistica, Rusia a atras in primul semestru al anului in curs investitii straine directe in valoare de 11,1 miliarde de dolari, in scadere cu peste 30 de procente fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 
Tabloul cu nunate intunecate al economiei Rusiei este completat de catre previziunile Fondului Monetar International potrivit caruia presiunile inflationiste ameninta perspectiva de crestere economica a Rusiei.

“Cresterea preturilor in Rusia este cu mult peste nivelul ce ar putea fi pus pe seama scumpirii energiei si a alimentelor pe plan mondial si ar putea depasi tinta de inflatie a autoritatilor în mod semnificativ”, avertizeaza FMI.

Sursa: RIA Novosti, FMI