Acumularea de euro a fost rezultatul apărării pragului francului, atunci când capitalul a intrat în Elveţia din zona euro. Banca Naţională a Elveţiei SNB a trebuit să cumpere euro și să vândă franci.

SNB a fost criticată enorm pe plan intern pentru că s-a expus atât de mult la zona euro. Iar acum banca centrală îşi limitează pierderile și nu mai vrea cu niciun chip să cumpere monedă unica europeană.

În ultimii ani, pragul valutar a dus la o politică monetară relativ ușoară de menținere a francului slăbit în mod artificial, în timp ce bilanțul SNB s-a extins prin achizițiile de euro.

În timp ce mecanismul a fost diferit faţă de ceea ce am consemnat în cazul altor bănci centrale, care s-au angajat la o relaxare cantitativă, bilanțul SNB a fost umflat în ultimii ani.

Ca urmare, piata elveţiană de capital a depășit alte pieţe europene cu aproximativ 30%, după ce pragul franc-euro a fost instituit. Când vine vorba de umflarea pieței de valori, politica monetară ușoară în mod clar funcționează.

Dar, odată ce supapa a fost deschisă și francul elvețian a fost lăsat să se aprecieze, piața de capital elvețiană a pierdut aproximativ 15% în doar două zile. Într-adevăr SNB a încheiat versiunea sa de "relaxare cantitativă" în doar câteva secunde, mul mai degrabă decât efectul "conic", ce s-a consemnat în cazul SUA.

Odată cu decizia de săptămâna trecută, Banca Centrală elveţiană a pierdut o mare parte din cota sa de credibilitate – nu din cauza modificării politicii sale, ci mai ales din cauza felului în care a dus-o la îndeplinire. Banca centrală arată acum divizată, nesigură și supusă unor presiuni politice.

Elveția intra deja deflație înainte ca moneda să fie lăsată să se aprecieze. Acum, națiunea este pe cale să se supună la ceea ce Japonia a trăit cu câțiva ani în urmă. În timpul crizei din zona euro, yenul care – la fel ca și francul elvețian – a fost o monedă sigură, s-a consolidat în mod semnificativ, aducând Japonia în deflație.

Situația din Elveția este acum similară, cu excepția faptului că atunci Banca Japoniei a relaxat politica în continuare, în timp ce Banca Centrală a Elveţiei a strangulat-o. Pentru economia Elveţiei vin momente dificile.