Două evenimente politice majore vor domina anul 2008: alegerile prezidenţiale din Rusia şi, respectiv, soluţionarea problemei statutului provinciei Kosovo. Riscurile asociate posibilelor evoluţii din Rusia tind însă a fi exagerate, în timp ce riscurile legate de Kosovo tind a fi subestimate.

Economia rusească este probabil mai puternică decât oricând, cu o creştere sanătoasă, un excedent bugetar şi un surplus de cont curent. Mai mult, Rusia a trecut pe locul al treilea la nivel mondial în ceea ce priveşte rezervele valutare, o realizare impresionantă în condiţiile în care, în 1998, economia Rusiei era la marginea prăpastiei.

Piaţa din Rusia va înregistra – cel mai probabil- performanţe mai  bune in 2008. Cu preţul petrolului la niveluri foarte ridicate şi indicatori fundamentali puternici, la care se adaugă un risc politic scăzut şi mai puţine emisiuni noi mari, care să atragă o lichiditate corespunzătoare, piaţa din Rusia poate foarte bine să fie cea mai puternică piaţă din Europa de Est în acest an. În plus, piaţa rusească de capital este relativ ieftină şi mulţi investitori nu au încă o expunere corespunzătoare pe această piaţă.

East Capital este o societate independentă de administrare a fondurilor de investiţii, specializată în pieţele est-europene de capital, cu active nete de peste 5,7 miliarde Euro (8,3 miliarde USD) la data de 31 decembrie 2007. Sediul central al companiei se află în Suedia, la Stockholm, iar birourile regionale sunt locate în Paris, Tallinn, Moscova, Oslo şi Hong Kong. Investiţiile East Capital în România sunt de cca 194 milioane Euro; principalele investiţii sunt în Petrom, Impact, Erste Bank şi SIF-uri, dar piaţa românească prezintă un interes sporit pentru companie, mai ales după aderarea României la UE.

Data: 17 ianuarie 2008

Sursa: East Capital