Producătorii de energie vin cu o măsură la care nu se aștepta nimeni. Vor să ărească prețul gazelor pentru a-I ajuta pe consumatorii vulnerabili. Aceștia reprezintă 20% din populația țării. Ar putea fi ajutați printr-o taxă social care va fi impusă celorlalți consumatori, dar și prin discounturi acordate de furnizori.

Studiul a fost comandat de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPGG). Acesta spune că există o protecţie inadecvată a consumatorilor vulnerabili din România şi că nu există o definiţie corectă a consumatorului vulnerabil. Ultimele studii publicate estimează că sărăcia energetică afectează în realitate aproximativ 20% din populaţia din România, deşi în prezent numai 4,6% din români sunt văzuţi drept „consumatori vulnerabili” şi beneficiază de ajutoare de încălzire.

Totul se întâmplă deoarece condiţiile de obţinere a ajutoarelor de energie nu au fost actualizate de câţiva ani, conform adevarul.ro. După ce consumatorii vulnerabili de energie sunt identificaţi, este necesară aplicarea unui program larg de protecţie a acestora, arată studiul. „Pot fi luate în calcul mai multe opţiuni de finanţare a unei scheme de protecţie a clienţilor vulnerabili, cum ar fi introducerea unei taxe sociale pe facturile de energie (gaze naturale şi curent electric) plătite de utilizatorii finali, inclusiv segmentele clienţilor casnici şi non-casnici”, potrivit studiului.

Un fond de aproape un miliard de lei pe an va oferi o protecţie eficientă împotriva sărăciei energetice în România. „Într-adevăr, presupunând că consumatorii vulnerabili reprezintă aproximativ 20%, din populaţia României, fondul se va concretiza într-un ajutor anual de aproximativ 650 lei/an pentru fiecare gospodărie vulnerabilă. Această valoare poate acoperi aproximativ 50% din factura anuală de gaze naturale plătită de un client casnic din România”, mai arată documentul, conform sursei citate. .