Este dezastru pentru acest județ din România. Opt comune şi un oraş din Satu Mare au intrat în zona roşie din cauza cazurilor de Covid 19. Comitetele zonale de urgenţă au decis restricţii în funcţie de rata de incidenţă.

Scenariu ROŞU în tot mai multe judeţe. Nu mai puțin de opt comune și un oraș din județul Satu Mare sunt în zona roșie a incidenței COVID, cu o rată de incidență a cazurilor mai mare de 3 la mia de locuitori, informează Prefectura Satu Mare.

Zonă roșie: Negrești-Oaș – 3,39 rata de incindeță la mia de locuitori, Batarci – 5,53, Bixad – 6,36, Călinești-Oaș – 5,43, Cămărzana – 8,22, Gherța Mică – 8,16, Racșa – 3,29, Târșolț – 9,47, Turț – 6,03.

Zona galbenă: Certeze – 2,48, Culciu – 1,71, Doba – 1,97, Halmeu – 1,84, Odoreu – 1,88, Orașu Nou – 1,61, Tarna Mare – 2,53, Viile Satu Mare – 1,53.

Scenariu ROȘU pentru o comună. O nuntă a făcut prăpăd

Cea mai mare incidență este în comuna Târșolț. Aici,  s-a ajuns la 9,47 de cazuri la mia de locuitori. Motivul este strâns lehat de o nuntă unde a participat aproape toată localitatea. Potrivit Presasm.ro, nunta a avut loc într-o sală de evenimente şi a reunit peste 1.700 de participanţi, iar atmosfera a fost întreţinută de Vlăduţa Lupău, Armin Nicoară, Ancuţa Anghel, Angela Rusu şi Andra. Mirii au făcut anul trecut cununia civilă şi cea religioasă, urmate de petreceri sparte de poliţişti, întrucât astfel de evenimente erau interzise.

Măsurile discutate împreună cu reprezentanții autorităților locale și care vor fi în continuare aplicate la nivelul localităților în cauză dar și la nivelul întregului județ vizează măsuri de verificare și informare privind obligația de a purta masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura în toate spațiile publice interioare (magazine, mall, spații de servire), desfășurate de forțele Poliției și Jandarmeriei. În plus, se vor lua măsuri de control și informare în următoarele zile la toate sălile de evenimente privind condițiile de desfășurare a evenimentelor (nunți, botezuri, alte petreceri), desfășurate de o comisie mixtă coordonată de Instituția Prefectului și care va include reprezentanți ai Poliției sau Jandarmeriei alături de reprezentanți ai DSP.

Măsurile luate de autorități

Totodată, s-a decis organizarea deplasării în teritoriu a caravanelor mobile de vaccinare a Direcției de Sănătate Publică la solicitarea primăriilor care vor înființa puncte de vaccinare locale. O altă măsură vizează informarea corectă și pe canale eficiente a cetățenilor privind beneficiile vaccinării anti-coronavirus, cu implicarea reprezentanților cultelor religioase, a consilierilor locali, a reprezentanților școlii și a medicilor de familie. S-a decis și verificarea de mai multe ori pe zi a persoanelor aflate în carantină la locația declarată, acțiune desfășurată de Poliție și Jandarmerie.

Din analizele efectuate la nivelul teritoriului se remarcă faptul că incidențele cele mai mari ale îmbolnăvirilor de covid-19, aflate în creștere, sunt concentrate în zona Oașului, acolo unde sunt și cele mai puține persoane vaccinate.

În acest context prefectul a solicitat autorităților administrației publice locale să catagrafieze teritoriul aflat în responsabilitate și până luni 13.09.2021 să transmită Instituției Prefectului numărul de solicitanți și tipul de vaccin pentru a trimite în teritoriu echipa mobilă de vaccinare.