Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri, 16 iulie, o avertizare imediată de cod portocaliu pentru fenomene meteo periculoase în mai multe localități din nord-vestul României. Aversele torențiale însoțite de descărcări electrice și vânt în rafale afectează o arie extinsă din județele Maramureș și Satu Mare. În zonele avertizate, cantitățile de precipitații au atins deja praguri semnificative.
UPDATE:
Avertizare de cod roșu de furtună pentru mai multe localități situate în județele Neamț și Iași
Astăzi, meteorologii au transmis o avertizare cod roșu de furtună pentru mai multe localități situate în județele Neamț și Iași.
Potrivit ANM, este cod rou, miercuri, în judeţele Neamţ şi Iaşi, în intervalul 12:45 – 13:30.
Sunt vizate localităţile Târgu Neamţ, Răuceşti, Grumăzeşti, Petricani, Boteşti, Ţibucani, Urecheni, Timişeşti, Păstrăveni, Războieni şi Tupilaţi din judeţul Neamţ.
De asemenea, din judeţul Iaşi:, sunt vizate localităţile Paşcani, Stolniceni-Prăjescu, Valea Seacă, Mirosloveşti, Moţca, Cristeşti, Mogoşeşti-Siret şi Ciohorăni.
„Se vor semnala: grindină de medii şi posibil mari dimensiuni (mai mare de 3…5 cm), averse torenţiale (30…50 l/mp), vijelie cu rafale de 60…80 km/h, frecvente descărcări electrice”, anunţă ANM.

Știrea Inițială
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale în Maramureș și Satu Mare
Codul portocaliu emis de ANM este valabil miercuri dimineață pentru mai multe localități din județele Maramureș și Satu Mare, unde se înregistrează averse torențiale cu acumulări de apă între 25 și 30 de litri pe metru pătrat.
Rafalele de vânt pot atinge 50–55 km/h, iar cerul este frecvent brăzdat de descărcări electrice. Potrivit meteorologilor, în unele regiuni ale zonei afectate s-au acumulat deja cantități de precipitații de 20–25 l/mp.
Avertizarea este activă în intervalul orar 10:05–11:00. Zonele vizate includ în special regiunea depresionară din Maramureș, acolo unde intensitatea precipitațiilor a crescut considerabil în cursul dimineții.
În aceste localități, populația este sfătuită să evite deplasările neesențiale și să se adăpostească în spații sigure pe durata manifestării fenomenelor severe.
Lista localităților vizate de avertizarea meteo
Zonele afectate din județul Maramureș includ localitățile Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Moisei, Săliștea de Sus, Vișeu de Jos, Bârsana, Ruscova, Rona de Sus, Bistra, Strâmtura, Bocicoiu Mare, Ocna Șugatag, Ieud, Săcel, Budești, Bogdan Vodă, Giulești, Călinești, Rozavlea, Dragomirești, Săpânța, Remeți, Petrova, Vadu Izei, Desești, Leordina, Șieu, Câmpulung la Tisa, Sarasău, Rona de Jos, Oncești.

Pe lângă aceste zone, ANM menționează și alte localități din Maramureș: Poienile de Sub Munte, Strâmtura, Repedea și Poienile Izei. În județul Satu Mare, codul portocaliu vizează localitățile Bixad, Turț, Livada, Certeze, Lazuri, Halmeu, Călinești-Oaș, Turulung, Bătarci, Tarna Mare, Micula, Dorolț, Târșolț, Gherța Mică, Cămărzana, Porumbești și Agriș.
Avertizare anterioară de cod portocaliu pentru aceeași regiune
Înaintea emiterii acestei alerte, ANM a transmis o avertizare meteo valabilă între orele 08:45 și 10:00. Fenomenele semnalate au fost similare: averse torențiale de 15–25 l/mp, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului cu viteze de până la 55 km/h.
Printre localitățile incluse în această avertizare se numără: Baia Mare, Sighetu Marmației, Poienile de Sub Munte, Bârsana, Ruscova, Rona de Sus, Bistra, Strâmtura, Repedea, Bocicoiu Mare, Ocna Șugatag, Budești, Giulești, Călinești, Săpânța, Remeți, Petrova, Vadu Izei, Desești, Leordina, Câmpulung la Tisa, Sarasău, Rona de Jos și Oncești din județul Maramureș.
În județul Satu Mare, au fost vizate localitățile Negrești-Oaș, Bixad, Turț, Livada, Medieșu Aurit, Certeze, Lazuri, Halmeu, Călinești-Oaș, Orașu Nou, Turulung, Bătarci, Vama, Micula, Târșolț, Gherța Mică, Racșa, Cămărzana, Porumbești și Agriș. De asemenea, zona montană a județului Satu Mare, inclusiv Călinești-Oaș, Bătarci, Tarna Mare și Târșolț, s-a aflat sub incidența avertizării.
Cod galben de instabilitate atmosferică și caniculă în restul țării
Pe lângă codul portocaliu emis pentru nord-vestul țării, meteorologii au emis și avertizări de cod galben, care acoperă aproape întreg teritoriul României. Valul de căldură persistă în sudul Olteniei și Munteniei, precum și în Dobrogea continentală.
„Miercuri, valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei şi a Munteniei, precum şi în Dobrogea continentală, unde va fi caniculă şi disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi”, a transmis ANM.
Temperaturile maxime în aceste regiuni se situează între 34 și 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic este accentuat. Pe timpul nopții, valorile termice nu vor coborî sub 19–22 de grade.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta în Transilvania, Moldova, local în Maramureș și în nordul Munteniei, dar și în zonele montane. Fenomenele prognozate includ averse torențiale, descărcări electrice, vânt puternic cu viteze între 50 și 70 km/h și, izolat, căderi de grindină.
„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 50…70 km/h) şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25…30 l/mp şi izolat de peste 40…60 l/mp”, a transmis ANM.
Meteorologii avertizează că astfel de episoade de instabilitate pot apărea și în restul țării, însă pe arii mai restrânse și pentru intervale mai scurte de timp. Populația este îndemnată să urmărească în permanență alertele oficiale emise de autorități.