Industria construcţiilor a fost lovită la început de an din două direcţii: odată de valul celor doi ani de criză care a decimat firmele din domeniu şi a doua oară de o iarnă prelungită până în luna martie. Valoarea pieţei se diminuează în continuare, estimările pentru primul trimestru indicând o reducere de peste 50%, lucru care a condus la o canibalizare a constructorilor şi la accentuarea fenomenului de dumping.

Jucătorii din domeniu se tem de un nou val de creştere a preţurilor odată cu revenirea pieţei, deoarece numărul constructorilor se reduce în fiecare zi, iar concurenţa îşi pierde din consistenţă.

„Constructorii au ieşit din iarnă slăbiţi. Nu s-a lucrat efectiv pe nici un sector, pentru că vremea a fost capricioasă. Din acest motiv, acum ne confruntăm tot mai des cu fenomenul de dumping. Din disperare, firmele de construcţii avansează preţuri tot mai mici, pentru a prinde o lucrare, şi se dovedeşte că un proiect este finalizat de 3-4 firme. Sperăm ca numărul firmelor de construcţii falimentare să nu crească exponenţial, pentru că riscăm să ne întoarcem la preţuri mari din lipsa concurenţei, când piaţa se relansează“, a declarat pentru capital.ro  Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii.

El consideră că trimestrul doi va fi unul în care lucrurile se vor rearanja şi din trimestrul trei speră la primele semne de activitate.

Consumul de metal, sub media trimestrială din 2009

Consumul de oţelul-beton, produsul care în ultimii ani dădea tonul în materie de costuri în construcţie, s-a redus substanţial în prima parte a anului şi speranţele distribuitorilor sunt puse exclusiv în relansarea proiectelor imobiliare.

„Primul trimestru nu este semnificativ pentru întregul an, însă consumul de metal e sub media trimestrială din 2009 şi similar cu primul trimestru de anul trecut, poate cu 2-3% mai mic. Sperăm ca din T2 să crească cererea pentru că am observat că dezvoltatorii mari au început să îşi reia proiectele. Pe zona sectorului public sunt slabe speranţe“, a menţionat Călae Mândru, directorul adjunct al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal.

Producătorii de vopsele aşteaptă proiecte noi

Fără proiecte noi demarate în ultimul an, industria vopselelor nu se aşteaptă la o revigorare mai devreme de semestrul doi al acestui an. Singurul segment care ar mai putea genera vânzări este cel de Do-It-Yourself (DIY).

„Producţia de vopsele are un caracter sezonier şi anul acesta am avut şi o iarnă lungă, în care producţia a fost redusă la cote minime. Chiar dacă s-ar revigora zona de construcţii, industria vopselelor are de câştigat abia la finalizarea lucrărilor şi nu sunt prea multe proiecte cu finalizare în trimestrul doi. Sperăm mai mult la sectorul de DIY“, a comentat  Simona Predoiu, directorul executiv al Asociaţiei Industriei Vopselelor din România.

Scădere de 50% pe piaţa termopanelor

Producătorii de profile şi ferestre tip termopan au fost efectiv decimaţi de criza din imobiliare, din cele 6.000 de firme active la începutul lui 2009, circa 1.000 au intrat în faliment şi au adăugat la lista şomerilor între 5.000 şi 7.000 de oameni.

„S-a suprapus iarna foarte aspră cu criza şi a rezultat o continuare a trendului de scădere impus de piaţă. În primul trimestru am fost cu 50% sub nivelul unei perioade normale de iarnă“, a subliniat Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă.