Biologul Strickland s-a întrebat aunci dacă o tehnologie similară ar putea fi folosită pentru a cultiva celule producătoare de lapte uman, relatează CNN Business.

Strickland a încercat să producă suficient lapte matern după ce a născut primul copil și a devenit tot mai conștientă că multe femei se confruntă cu asta.

La nivel global, doar unul din trei bebeluși primește lapte matern în primele șase luni, așa cum recomandă experții, susține Organizația Mondială a Sănătății.

În schimb, mulți părinți se bazează pe laptele praf pentru hrana bebelușilor. Industria laptelui praf s-a ridicat la 52 de miliarde de dolari în 2021, potrivit Euromonitor International.

Laptele praf nu poate reproduce complexitatea laptelui uman

Bazat adesea pe laptele de vacă, laptele praf e „capabil să satisfacă multe cerințe nutriționale”, spune Strickland, dar nu poate reproduce „complexitatea laptelui uman”.

În schimb, spune ea, produsul BIOMILQ se potrivește mai bine cu profilul nutrițional al laptelui matern decât cel praf, cu proporții mult mai apropiate de proteine, carbohidrați și grăsimi.

Cum este realizat „laptele matern” cultivat în laborator

Echipa BIOMILQ își creează produsul din celule prelevate din țesutul mamar și din laptele uman, donate de femei din comunități locale, care primesc în schimb un card cadou Target.

BIOMILQ crește celulele în recipiente speciale, hrănindu-le cu nutrienți și apoi le incubează într-un bioreactor care imită mediul într-un sân. Aici, celulele absorb mai mulți nutrienți și secretă componente ale laptelui.

Mai devreme de 3-5 ani, nu va putea ieși pe piață

BIOMILQ mai are de așteptat între trei până la cinci ani înainte de ieși cu acest produs pe piață, spune Strickland. În primul rând, startup-ul trebuie să crească celule mamare la o scară mult mai mare și la un cost mai mic.

De asemenea, BIOMILQ trebuie să convingă autoritățile de reglementare că produsul este sigur pentru bebeluși, misiune extrem de dificilă pentru o nouă categorie de alimente, cum ar fi produsele din lapte uman cultivate în laborator.

„Nu există un cadru real de reglementare”, spune Strickland.

Fără formulă magică

Chiar dacă BIOMILQ va reuși această performanță, laptele uman creat într-un bioreactor nu va avea aceleași beneficii pentru sănătate ca laptele matern, potrivit lui Natalie Shenker, medic la Imperial College din Londra.

Acizii grași, care ajută la dezvoltarea și creșterea creierului, și hormoni precum cortizolul, care ajută la dezvoltarea ciclului de somn al bebelușului, provin din sângele mamei, spune Shenker.

Consultantul în lactație, Courtney Miller, care sprijină mamele care alăptează, este de acord că laptele cultivat cu celule nu este un „înlocuitor al laptelui matern”.

Dar spune că ar putea oferi părinților „o altă alegere”, în special atunci când este vorba de adopție sau de o mamă surogat. „Laptele praf, în acest moment, este singura lor opțiune, cu excepția cazului în care sunt capabili să facă o donație de lapte matern”, spune Miller.

Industria se extinde

BIOMILQ nu este singura companie care speră să creeze un nou tip de lapte pentru bebeluși. Turtle Tree, cu sediul în Singapore și SUA, cultivă celule stem pentru a crea componente ale laptelui de la diferite mamifere, inclusiv de la oameni, în timp ce compania Helaina din New York folosește fermentația microbiană pentru a crește proteinele găsite în laptele uman.

BIOMILQ susține că produsul său ar putea ajuta ca hrănirea bebelușilor să fie mai sustenabilă din punct de vedere ecologic. Potrivit unei estimări, producerea unui kilogram de lapte praf ambalat generează între șapte și unsprezece kg de dioxid de carbon. „BIOMILQ” încă face studii privind propria amprentă de carbon.

Promisiunea unei alternative mai ecologice la laptele praf a atras investiții din partea „Breakthrough Energy Ventures” a lui Bill Gates. Alături de alți investitori, fondul axat pe climă a ajutat „BIOMILQ” să strângă 21 de milioane de dolari în octombrie 2021.