Toate operațiunile companiei, de la producție la distribuție și import, care deține în portoliu peste 10 branduri produse la Dealu Mare, Pleașa, județul Prahova, vor fi cunoscute sub noul nume. “Noua denumire Distileriile Alexandrion identifică o nouă etapă în parcursul de lider al companiei pe piața bauturilor spirtoase și tradiționale din România”, se menționează în comunicat.

În cei 20 ani, Distileriile Alexandrion au creat unele dintre cele mai puternice brand-uri din România, fiind produși peste 120 milioane litri și vândute – peste 223 milioane de sticle. “Pentru Excelența! Acesta a fost motto-ul care ne-a ghidat în toti acești ani. Iar excelența se obține prin eforturi însemnate, sacrificii și perseverență! Lucrurile perfecte nu se nasc de pe o zi pe alta, iar rafinamentul este o virtute pe cât de greu de atins, pe tot atât de demnă de cei care prețuiesc valorile care contează de-a lungul timpului… Dupa 20 de ani, Distileriile Alexandrion reprezintă nu doar o companie românească puternică, ci un model de business matur, un reper al competenței și seriozității în producția băuturilor alcoolice de calitate”, a declarat Nawaf Salameh, Fondator și Președinte al Distileriilor Alexandrion.

O băutură cu multe stele – produsă la “45 de grade”

Distileriile de la Bucov – Pleașa se află în Dealu Mare, regiune situată din punct de vedere geografic pe paralela de 45 de grade, asemeni regiunii franceze Bordeaux. Distileriile se întind pe o suprafață de 200.000 mp și beneficiază de cele mai moderne tehnologii din Europa: distilerii multifunc’ionale, unice în România (pentru vin, fructe ;i cereale),  cramă subterană cu o capacitate de 3000 butoaie și  secție de îmbuteliere de 10.000 mp.

Printre brand-urile de notorietate produse de Distileriile Alexandrion, la distileria proprie de la Pleașa din județul Prahova, se află vinarsul Brâncoveanu XO şi VSOP, Alexandrion 5* şi 7*, Vodka Alexander şi Vodka Kreskova, afinata și vişinata Saber Premium. Mai mult, compania este importatorul celui mai cunoscut și vândut Single Malt la nivel global și în România – Glenfiddich.

Anul trecut, Distileriile Alexandrion au însemnat: 

  • peste 12 milioane sticle vândute; 
  • peste 8 milioane litri produşi
  • peste 650.000 sticle exportate

Exporturile reprezintă până în 5% din cifra de afaceri a companiei, cele mai mari pieţe fiind Spania şi Italia. Oficialii companiei au luat în calcul chiar să mute o parte din producţie în Brazilia.

„Suntem pregătiţi să livrăm cantităţi nelimitate. Putea chiar să dublăm producţia, dacă piaţa o cere. În departamentul pentru export vor lucra cinci oameni. Aş vrea ca fiecărui om din departament să îi fie repartizate 10-15 ţări”, a precizat fondatorul Alexandrion, Nawaf Salameh.

În plus, compania vrea să creeze un departament de export şi ţinteşte în acest sens să intre pe piaţa din SUA. Conducerea companiei consideră că piaţa Statelor Unite nu este deloc o piaţă uşoară pentru a intra şi că pentru export îţi trebuie un buletin, o poveste. „Dacă nu anul acesta, la anul sigur intrăm pe piaţa din SUA. De asemenea, aş vrea să acoperim toată Europa, dar şi America Latină. Deja sunt în discuţii cu un importator din SUA pentru un parteneriat pe mai mult de zece ani. Exportul nostru va fi unul strategic, nu haotic“, a spus Nawaf Salameh.

Compania a terminat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 101 milioane lei (aproape 23 milioane euro), cu 5% în plus faţă de nivelul înregistrat anterior. În 2013, compania a revenit pe profit după trei ani în care a înregistrat pierderi şi a raportat un rezultat net de 5,7 milioane lei (circa 1,3 milioane euro) faţă de un minus de 21,6 milioane lei (4,8 milioane euro) în anul precedent.

Fără datorii la buget

Compania a anunțat astăzi că Distileriile Alexandrion nu înregistrează nicio datorie la bugetul statului, fiind la zi atât cu plăţile curente cât şi cu cele calculate în temeiul reeşalonării aprobate in anul 2013.

“Distileriile Alexandrion îşi exprimă în mod public poziţia faţă de ştirile ce au circulat recent în mass-media referitor la anumite datorii ale Distileriilor Alexandrion la bugetul statului”, se menționează în comunicat. Conform sursei citate, Distilerii Alkexandrion au beneficiat în anul 2013 de o eşalonare a datoriilor restante la Bugetul de Stat, în valoare de aproximativ 27 milioane de lei, eşalonarea acordându-se pe o perioadă de 5 ani. “Garanţiile constituite în favoarea Bugetului de Stat pentru creditul acordat pentru o perioadă de 5 ani au constat în bunuri a căror valoare contabilă este de 5.000.000 euro, iar valoarea justa de piata este de 44.000.000 euro. Menţionăm că bunurile constituite ca şi garanţie a creditului în favoarea organului fiscal sunt în proprietatea indirectă a acţionarului majoritar al Distileriilor Alexandrion. Drept urmare, statul român este supragarantat iar riscurile pentru Distileriile Alexandrion sunt zero”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, la finele lunii noiembrie, soldul datoriilor eşalonate era de 18,41 milioane de lei. “Prin urmare, în perioada aprilie 2013 – noiembrie 2014, Distileriile Alexandrion au achitat din datoriile eşalonate suma de 8.533.109 lei şi dobânzi aferente în sumă de 696.942 lei, in total 9.230.051 lei”, se precizează în comunicat.

Conform datelor publice afișate pe site-ul ANAF, Alexandrion Grup apare pe lista contribuabililor care înregistrează obligații restante la bugetul de stat la data de 31 decembrie 2014. Astfel pe lista publicată la finele lunii ianuarie pe site-u Fiscului, compania apare cu obligații restante de 13,26 milioane de lei la bugetul de stat, iar la Observații este făcută mențiunea că “s-au acordat înlesniri la plată”.