La câteva zile după ce jurnalistul Dorin Chioţea anunţa clipele teribile prin care trece familia sa, după ce băiatul său de aproape 5 ani a fost lovit de o maşină în Otopeni, acesta revine cu o nouă postare pe Facebook în care povesteşte care este starea fiului său, dar face şi câteva comentarii pe marginea sistemului de intervenţie din România în astfel de situaţii.

“Suferințele noastre au declanșat o imensă solidaritate. Oameni din întreaga lume ne-au căutat. Despre unii nu mai știam nimic de zeci de ani, pe câțiva îi consideram dușmani. Mari sportivi, medici cunoscuți, politicieni celebri, universitari străluciți, jurnaliști, personalități etc, dar și mulți necunoscuți, oameni simpli, străini de pe toate continentele întîlniți în călătoriile noastre ne sunt alături.

Victoraș, 4 ani și 9 luni, e internat la Neurochirurgie/ Terapie Intensivă. Are posterior dr o fractură de craniu care i-a prins și baza, o fractură de femur stg, fractură de claviculă dr, fractură de piramidă nazală, escoriații, julituri, tăieturi adânci până la os (pe frunte și la genunchi dr), o arsură pe piciorul drept. E vânăt din creștet până-n tălpi, iar ochișorul stîng e acoperit de un imens hematom cu edem.

După cîteva ore de intervenții chirurgicale multiple a rămas imobilizat în aceeași poziție: întins pe pătuț, cu picioarele depărtate cam la 30° – cel stg e gipsat, cel drept e bandajat, unghiul dintre ele e menținut cu o tijă -, cu capul înclinat spre stînga. Abia peste cîteva zile își va putea schimba așezarea. E hrănit cu paiul și cu perfuzii, sedat permanent”, scrie Dorin Chioţea pe pagina sa de socializare.

Jurnalistul a vorbit şi despre rapiditatea cu care s-a intervenit imediat după accident.

“Nu am vorbit până acum despre reacția Poliției Române, promptă și profesionistă. Trei echipaje sosite în 3 min (primul în mai puțin de 1 min) au blocat/ izolat străzile, au avut și suportul unui excelent echipaj de Jandarmerie. La indicațiile tinerei dr Ioana Nicolau, 27 ani, au scos trusele de prim ajutor din propriile mașini, au oprit și cerut altor șoferi, au apelat la vecini.

În tot acest timp, Ambulanța/ SMURD întârzia. 26 de minute a facut, după cum am spus, de la apel până la sosire. Dacă scădem din acest timp panica soției mele, poate incoerența ei firească din disperare de la conversația cu operatorul 112 și toată procedura de transmitere mai departe, tot rămâne un timp nepermis de mare pentru a accesa un loc din Nordul Capitalei, la 500 m în spatele Casei Presei, la 3-4 km de Arcul de Triumf!!!

Sunt 100% convins că nu există, punctual, vinovați pentru așa ceva. Dar Sistemul trebuie reorganizat din temelii. Pe lîngă rapiditatea venirii forțelor de ordine, am la îndemână 24/24, 7/7 o dovadă simplă: telecomenzile cu care pot accesa din casă firma de protecție și pază BGS, al cărei abonat sunt de un deceniu. În contract scrie că dacă echipajele nu ajung în 2 minute îmi dau banii înapoi pe un an întreg. Mai mult, încurajează folosirea telecomenzilor de două ori pe lună, pt a testa vigilența și rapiditatea agenților.

Am făcut proba de cîteva ori, ba din greșeală au butonat și copiii noștri, și ne-am trezit cu echipajele înconjurînd casa în 45 secunde – 90 secunde!!! Deci, dacă BGS poate, Statul de ce n-ar putea?! Trebuie să poată și pentru asta trebuie să luptăm. E unul din crezurile mele de azi înainte”, afirmă jurnalistul.

Dorin Chioţea mai afirmă că s-a săturat de scuza penibilă că nu există bani în România pentru aducerea spitalelor la standarde moderne.

“Spitalele construite în urmă cu peste 100 de ani ar trebui fie demolate și reconstruite, fie aduse, unde e posibil, la standarde moderne de arhitectură medicală. Nu costă mult!!!! Nu mai vreau să aud această scuză penibilă!!!! România risipește enorm pe tot felul de nimicuri. Investițiile în Sănătate și în Educație nu sunt scumpe, ele se întorc prin faptul că oamenii devin valizi, respectiv inteligenti, și produc pentru societate”, mai scrie Dorin Chioţea în postarea sa.

Întregul mesaj, mult mai lung, poate fi citit mai accesând linkul de mai jos.