Preşedintele UNCJR Liviu Dragnea a declarat că doreşte modificarea legii privind finanţele publice locale astfel încât să nu mai existe primării care să nu aibă asigurate fonduri pentru cheltuieli „indiferent de culoarea politică”, prin crearea unor bugete multianule de investiţii.

Preşedintele UNCJR a arătat că este vorba de un număr de peste 2.500 de localităţi care „nu au bani proprii”, precizând că „în fiecare an (autorităţile – n.r.) nu ştiu cât vor primi în anul următor de la Guvern şi aşteaptă ca cerşetorii să afle ce buget vor avea”.

Proiectul pentru modificarea Legii finanţelor publice locale are ca principiu esenţial elaborarea bugetelor locale pe două componente, una de funcţionare şi alta de dezvoltare.

Componenta privind funcţionarea are în vedere asigurarea fondurilor pentru plata salariilor şi a cheltuielilor cu utilităţile, iar cea de dezvoltare vizează banii pentru proiectele necesare dezvoltării efective a unei localităţi.

„Deşert” format din peste 2.500 de localităţi mici

Liviu Dragnea a precizat că în localităţile în care nu există venituri proprii pentru funcţionarea aparatului administrativ trebuie asigurate fondurile necesare funcţionării.

„În localităţile care nu au venituri proprii trebuie să asigurăm măcar funcţionarea, astfel încât administraţiile să nu rămână fără bani indiferent de culoarea politică, aşa cum se întâmplă în ultimii ani”, a mai spus Dragnea.

„În România, din cauza principiilor de dezvoltare locală există «insule» foarte mari cum ar fi Bucureştiul şi câteva oraşe importante, după care vine un «deşert» format din peste 2.500 de localităţi mici, care nu au bani nici de funcţionare”, a spus Dragnea.

În ceea ce priveşte componenta de dezvoltare a administraţiilor publice locale, preşedintele UNCJR a apreciat că este nevoie de adoptarea unor mecanisme transparente de alocare efectivă a fondurilor, astfel încât să fie asigurate fonduri pentru proiectele de dezvoltare a localităţilor.

Dragnea a arătat că în acest sens se doreşte alocarea unui procent din Produsul Intern Brut (PIB) în aşa fel încât fiecare administraţie publică locală să-şi poată elabora bugete multianuale de investiţii.

La întrunirea de la Buşteni, participă şi ministrul Finanţelor Publice Gheorghe Pogea, precum şi reprezentanţi ai Ministerului de Interne, Educaţiei. Grupul de lucru de la Buşteni se va întâlni pe parcursul a patru zile la dezbateri fiind aşteptaţi şi primul ministru Emil Boc şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica.

SURSA: Mediafax