Rata şomajului pentru persoanele cu dizabilităţi a fost în trimestrul II 2011 de 9,1%, cu 1,7% peste valoarea înregistrată pentru persoanele fără dizabilităţi.

Din numărul total de 2.703.000 persoane cu probleme de sănătate sau limitări funcţionale, 1.693.000 (62,6%) întâmpinau una sau mai multe restricţii în ceea ce priveşte participare la activitatea profesională, restricţii referitoare la: tipul activităţii profesionale pe care o puteau desfăşura; numărul de ore pe care îl puteau lucra; transportul spre şi de la locul de muncă. Pentru restul, existenţa problemelor de sănătate sau a limitărilor funcţionale nu avea nicio influenţă asupra vieţii profesionale.

Persoanele de 45 ani şi peste reprezentau 83,1% din totalul populaţiei cu dizabilităţi în ocupare, în timp ce tinerii de 15-24 ani deţineau o pondere de numai 2,6%. În comparaţie, populaţia fără dizabilităţi avea o distribuţie pe grupe de vârstă mult mai echilibrată, cu o uşoară superioritate a grupelor de vârstă din intervalul 25-44 ani.

Aproape două treimi (64,0%) dintre cele 1.287.000 persoane cu dizabilităţi neocupate (în şomaj sau inactivitate) au declarat că ar avea nevoie, pentru a putea lucra, de una sau mai multe măsuri de asistenţă specială, şi anume: 43,4% ar avea nevoie de asistenţă personală; 28,9% ar avea nevoie de adaptări ale locului de muncă sau echipamente speciale şi 59% ar avea nevoie de condiţii speciale la locul de muncă.

Te-ar putea interesa și: