Cu putine exceptii (Satu Mare, Constanta), la data redactarii materialului, consiliile locale sau primariile din principalele orase din tara au dat deja publicitatii prevederile hotaririlor privind cuantumul impozitelor si taxelor locale valabile pentru anul i curs. Cele mai mari impozite ce trebuie platite pe cladiri si terenuri sunt, evident, i Bucuresti.
Pentru un apartament cu doua sau trei camere avind o suprafata de 60 mp, un locuitor al Capitalei va avea de platit 775.260 mii, suma reprezentind doar impozitul pe cladire. La acesta se adauga cel privind terenul si, eventual, autoturismul propriu. Pentru cladirile mai vechi se acorda reduceri. in functie de anul constructiei (iainte de 1950 sau itre 1950 si 1977), acestea sunt de 15% respectiv 5%.
Consilierii locali stabilesc nivelul taxelor
Nu peste tot baza de calcul a impozitului pe cladiri este aceeasi. La Timisoara, de pilda, pentru persoanele fizice acesta se stabileste pornind de la valorile pe metru patrat stipulate i Legea nr. 127/1994, la care se aplica coeficientul de 42,9% reprezentind inflatia iregistrata anul trecut. in Bucuresti ca si i alte orase, pretul pe metru patrat este stabilit prin Hotarirea Consiliului local. Impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote variind itre 0,1 si 0,2% la suma obtinuta pe suprafata apartamentului.
O situatie deosebita exista la Craiova. in octombrie 2000, Consiliul local a emis o hotarire prin care icepind cu 1 ianuarie 2001 impozitul pe cladiri urma sa se micsoreze cu 50%. Vestea buna a tinut numai o luna. in noiembrie, acelasi consiliu corela impozitul pe cladiri din cu rata inflatiei (42,9%), astfel ca reducerea totala a ajuns de la 50% la 28%.
in ce priveste impozitele pe terenuri, valoarea acestora se stabileste i raport de zona i care se afla situate acestea. in zona A (ultracentrala) a Bucurestiului, de exemplu, pentru persoane fizice, impozitul pe teren este de 5.160 lei/mp, i timp ce, corespunzator aceleiasi zone, i Sibiu acesta este de 2.700 lei mp, i Iasi de 4.304 lei/ mp, iar i Brasov de 4.525 lei/mp.
Taxa anuala platita de posesorii de autoturisme din Bucuresti (51.730 lei/an) este mai mica decit cea platita i Iasi (77.475 lei/an) si aproape dubla fata de cea care se plateste i Sibiu (28.000 lei/an).
Nu lipsesc taxele cu destinatie ciudata. La Craiova, binecuvintarea oficierii casatoriei de catre primarul Bulucea la sediul Primariei, costa tinerii miri nu mai putin de un milion de lei i timp ce la Casa Casatoriilor taxa este de numai 96.900 lei. in Bucuresti, un detinator de iaht achita anual statului o taxa de 9.480.000 lei, dublu fata de Brasov, i timp ce taxa pentru o banala barca fara motor este de 19.000 lei/an.