Trimet a anunţat sâmbătă că va prelua 65% din acţiunile societăţilor aflate în dificultate, restul de 35% revenind EDF. Valoarea tranzacţiei nu a fost anunţată public, informează Wall Street Journal, citat de mediafax.ro.
Cele două companii s-au angajat la investiţii de 200 milioane euro pentru modernizarea celor două uzine, care ar fi urmat să fie închise de grupul anglo-australian Rio Tinto deoarece în prezent nu sunt profitabile.
Guvernul francez, care a intermediat preluarea, a profitat de moment pentru a reafirma că Franţa rămâne atractivă pentru investitori, iar industria naţională are un vitor.
"Această operaţiune menţine capacitatea de producţie de aluminiu în Franţa, crucială pentru ţară şi pentru industria energetică", a declarat premierul francez Jean-Marc Ayrault, care a participat sâmbătă la ceremonia de semnare a acordului, organizată la una dintre fabrici.
Guvernul francez încearcă să revigoreze economia, care a intat în recesiune în acest an. Şomajul este la maximul ultimilor 15 ani, de 10,9%, şi se menţine la cote ridicate încă din 2009.
Ayrault a adăugat că BPI, banca de investiţii a statului francez, ar putea prelua în viitor o participaţie minoritară la parteneriatul Trimet-EDF.