"La momentul potrivit, ne vom implica" în aceste discuţii relansate după doi ani de puternice tensiuni, marcate de trei teste nucleare nord-coreene şi numeroase tiruri de rachete, a adăugat Donald Trump în faţa presei la Camp David. 

Întâlnirea intercoreeană prevăzută marţi urmează să se refere la participarea Coreii de Nord la JO de la Pyeongchang care încep la 9 februarie. În semn de destindere, Washingtonul şi Seulul şi-au amânat exerciţiile militare comune care alimentează în fiecare an tensiunile din Peninsula Coreeană şi care trebuiau să aibă loc în timpul Jocurilor Olimpice. 

"Mi-ar plăcea să văd că acestea vor continua după JO", a spus el despre discuţiile prevăzute la Panmunjom, o localitate de frontieră unde a fost semnat acordul de încetare a focului în Războiul din Coreea (1950-1953). 

"Vreau într-adevăr ca acest lucru să funcţioneze între cele două ţări, mi-ar plăcea să le văd participând la Jocurile Olimpice, iar lucrurile ar putea continua şi pe mai departe", a explicat el, atribuindu-şi meritele relansării dialogului prin tonul foarte dur adoptat împotriva liderului de la Phenian, Kim Jong-Un. 

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, "mi-a mulţumit mult pentru declaraţiile mele ferme", în timp ce precedenţii preşedinţi ai SUA "au dat totul" regimului nord-coreean fără să primească ceva în schimb, a mai afirmat el. 

Eforturile americane pentru a împiedica Phenianul să se doteze cu arma nucleară implică sancţiuni economice, presiuni diplomatice asupra Chinei (principalul sprijin al Coreii de Nord) şi ameninţări de distrugere în cazul unui atac împotriva Statelor Unite sau aliaţilor acestora. 

La acestea, Donald Trump a adăugat insulte, dându-i liderului nord-coreean numele de "micul om-rachetă", ori sarcasm, afirmând că deţine un buton nuclear "mai mare şi mai puternic". 

Sâmbătă, el a dat asigurări că este pregătit să discute la telefon cu liderul nord-coreean. "Întotdeauna am crezut în discuţii", a declarat Donald Trump, exprimându-şi speranţa că "se va ajunge la o soluţie foarte paşnică şi foarte bună".  "Dacă va ieşi ceva din aceste discuţii, ar fi minunat pentru întreaga omenire", a concluzionat el. (Sursa: Agerpres)