Unul dintre cei mai apreciaţi caricaturişti români a murit în urma infectării cu noul coronavirus.

Aurelian Şuţă, ŞAI, aşa cum îşi semna creaţiile, s-a stins din viaţă, sâmbătă, în Secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu la vârsta de 55 de ani.

A căzut din picioare

Aurelian a ajuns la spital în urmă cu aproximativ două săptămâni. Familia a chemat ambulanţa când Relu, aşa cum era cunoscut de către prieteni, a căzut din picioare în mod neaşteptat.

La spital, testul de COVID-19 a fost pozitiv. Şi-a revenit în scurt timp şi se simtea bine, mai ales că nu avea simptome, iar analizele au fost bune.

”Mă simt perfect acum. Psihicul joacă un rol important în lupta cu această boală. Sunt pozitiv, atât la propriu, cât şi la figurat.

În ciuda discuţiilor în contradictoriu din lumea artistică, eu merg pe mâna medicilor“, spunea caricaturistul, conform adevarul.ro.

Nu suferea de afecţiuni grave

După câteva zile, starea de sănătate s-a înrăutăţit şi a fost transferat la Terapie Intensivă. Timp de o săptămână s-a luptat cu acest coronavirus. Din păcate, Relu Şuţă s-a stins din viaţă sâmbătă după-masă.

El nu suferea de afecţiuni grave. ŞAI a desenat chiar şi pe patul de spital. I-a dat o replică lui Dan Bitman, care a luat poziţie faţă de restricţiile luate de autorităţi, susţinând că noul corovirus nu este aşa de periculos.

Relu a postat fotografii cu el şi una dintre ultimele sale creaţii chiar pe patul de spital, pe pagina de Facebook Caricaturist De Serviciu – ŞAI cu următorul mesaj: „POZITIV! Şi optimist! Nea Bitmane, nu treci tălică pe la mine, pe la infecţioase, să-ţi spun cum stă treaba?“.

Cu doar două săptămâni înainte de ajunge la spital, Aurelian Şuţă a organizat o expoziţie de caricatură la Muzeul Judeţean de Istorie, care a avut ca temă pandemia de COVID-19. Expoziţia a avut tema „COIDO; ERGO SUM“, iar vernisajul a avut loc pe data de 13 octombrie, la ora 13,13.

”Un adevărat intelectual”

Cei care l-au cunoscut pe Relu spun despre el că a fost un om de mare valoare, un adevărat intelectual, care avea darul de transmite emoţii prin desen şi prin cuvinte. Oamenii de cultură şi colegii caricaturişti au fost şocaţi de vestea morţii lui Aurelian Şuţă.

”Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România, anunţă cu profund regret trecerea la cele veşnice a artistului vizual Aurelian Iulius Şuţă ŞAI, membru al UAP din România (Filiala Craiova ).

Artist născut în Gorj -22 septembrie 1965, Bumbeşti Jiu, Gorj- a avut o prestigioasă carieră artistică naţională şi internaţională, fiind absolvent al Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Licenţiat în Arte Vizuale al Universităţii de Vest din Timişoara-Facultatea de Arte Vizuale şi Design, membru al UAP din România .

Foto: Facebook.