Doliu în rândul lăutarilor! Maestrul Andrei Mihalache a murit

Cu inimile îndurerate și sufletele grele, lumea lăutarilor plânge trecerea în neființă a unei legende. Andrei Mihalache a murit la venerabila vârstă de 80 de ani, lăsând în urmă o moștenire muzicală neprețuită.

„Drum lin către Îngeri, tataie… Mulțumim pentru tot. Pentru tot ce ai fost, pentru toată moștenirea lăsată, cea a cântecului lăutăresc de înaltă valoare.”

„De azi o să vorbim despre nea Andrei Mihalache la trecut… „Tată, muzica asta lăutărească, nouă, e frumoasă! E frumoasă! Dar aia veche e dumnezeiască, n-o mai pot cânta mulți din lăutarii ăștia de azi”. Odihnă veșnică!”

„Marele acordeonist și cântăreț Andrei Mihalache a încetat din viață luni. Unul dintre ultimii din garda veche, n-a fost doar un muzician minunat, ci și un om amabil, generos și cu principii, ale cărui contribuții la comunitatea lăutărească sunt inegalabile. Mă simt onorat că am avut privilegiul să-l cunosc și să învăț de la el. Drum lin, maestre! Sincere condoleanțe familiei”

„Am aflat de curând că s-a stins din viaţă cunoscutul acordeonist Andrei Mihalache şi tot azi se împlineşte un an de când a plecat dintre noi un alt acordeonist din generaţia de aur – Costel de la Bolintin. Dumnezeu să-i Ierte!”

„S-a mai dus un lautar rafinat, carismatic si sincer in cantat si un om tare drag mie. Dupa prima emisiune in care l-am avut invitat si am difuzat „Hora de la Afumati” cu acordeonistul Bebe Serban, m-a numit „fata lu’ tata”. Trecusem testul sensibilitatii muzicale. Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca in pace pe Andrei Mihalache!”, sunt câteva dintre comentariile scrise pe Facebook, la scurt timp după ce s-a aflat că regretatul lăutar a fost chemat la Împărăția Cerurilor.

Andrei Mihalache
Andrei Mihalache (SURSA FOTO: Facebook, Mihai Doloton)

Despre Andrei Mihalache

Artistul s-a născut pe 2 iulie 1944 în pitoreasca comuna Micșunești din județul Ilfov și a devenit cunoscut pentru virtuozitatea sa la acordeon și vocea sa inconfundabilă.

Cu începere din anul 1958, nea Andrei a încântat inimile audienței la nenumărate nunți, iar în anul 1967, după încheierea stagiului militar, a făcut o intrare triumfală pe scena Teatrului de Revistă „Barbu Delavrancea” din București, avându-l ca dirijor pe marele maestru Stelian Ghiocel.

Între anii 1968 și 1971, talentul său s-a răspândit și mai mult, luminând marile restaurante ale Bucureștiului cu o varietate impresionantă de genuri muzicale, de la folclor țărănesc și muzică lăutărească până la melodiile dulci ale operelor și operetelor. Din anul 1971, Andrei Mihalache s-a alăturat orchestrei de renume „Doina Ilfovului”, sub bagheta marelui Ion Albeșteanu, contribuind astfel la înălțarea artei muzicale în țară.

În perioada cuprinsă între 1972 și 1981, nea Andrei a împărtășit pasiunea sa muzicală cu Ansamblul „Rapsodia Română” și Orchestra „Mugurelul” din inima Bucureștiului, aducând bucurie și emoție în inimile ascultătorilor săi.

În anul 1982, destinul l-a condus să devină conducătorul unei formații folclorice ce își desfășura activitatea sub aripa Ministerului Turismului. Cu această formație, a străbătut două turnee memorabile, răspândind farmecul muzicii românești la Londra și la Paris.

Din anul 1989, nea Andrei și-a adus talentele muzicale într-un restaurant din vibrantul oraș al Copenhagăi. Acolo, în mijlocul străinătății, a avut privilegiul de a cunoaște și a colabora cu distinși muzicieni, printre care naistul de legendă Gheorghe Zamfir și virtuozul violonist Yehudi Menuhin.

Așa, prin fiecare notă cântată, nea Andrei a împărtășit magia muzicii românești și a lăsat amprenta sa în inimile celor ce l-au ascultat și i-au simțit prezența.