Într-o postare publicată pe blogul personal, Adrian Năstase a anunțat decesul ambasadoarei Paraschiva Bădescu.

Se pare că aceasta a intrat în MAE în 1961 și a rămas acolo aproape 50 de ani. De asemenea, ea a mai avut o serie de realizări notabile în acest domeniu.

„Alături de colegii mei din Fundația Europeană Titulescu am aflat, cu profund regret, trecerea în neființă a doamnei ambasador dr. Paraschiva Bădescu, membră a Consiliului FET.

Absolventă a Facultăţii de Filologie, d-na Bădescu a intrat în MAE în 1961, instituţie căreia i-a rămas fidelă timp de aproape 50 de ani. Numele său a fost asociat indiscutabil de participarea la activităţile OSCE. În 1992, in perioada in care conduceam Ministerul Afacerilor externe, doamna Bădescu a fost numită adjunctă a şefului Departamentului CSCE (Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa) şi alte instituţii euro-atlantice din cadrul MAE, iar în 1993 şi-a început activitatea în cadrul Misiunii Permanente a României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, îndeplinind şi funcţia de însărcinat cu afaceri a.i.”, a scris Adrian Năstase.

Ce funcții a ocupat

În ceea ce privește funcțiile ocupate, Paraschiva Bădescu a fost ambasadrot în Turmekistan, adjuncta șefului OSCE în Serbia și Muntenegru și ambasadoare în Muntenegru.

 

”A fost ambasador al OSCE în Turkmenistan (2000 -2004), apoi adjuncta şefului misiunii OSCE în Serbia şi Muntenegru (2005-2006) şi ambasadoare a aceleiaşi organizaţii în Muntenegru (2006-2010). Cunoscătoare a patru limbi: rusă, engleză, franceză şi sârbă, d-na Bădescu a fost prima, şi pentru o lungă perioadă de timp, singura femeie desemnată în calitate de şef de misiune OSCE. (…) La 20 decembrie 2012, d-na Bădescu a primit Medalia OSCE în semn de recunoaştere a serviciilor deosebite şi profesionalismului activităţii în slujba acestei organizaţii, în calitate de şef al misiunilor OSCE în Turkmenistan şi Muntenegru.

Doamna ambasador Bădescu a avut o activitate îndelungată în cadrul FET, manifestând întotdeauna profesionalism și competență în cadrul evenimentelor la care a participat.

Transmit, pe această cale, sincere condoleanțe familiei îndoliate”, a MAI scris Adrian Năstase pe blogul său.