Audieri cu întârziere pentru posturile de ambasadori: miercuri, 6 ianuarie, nouă persoane propuse pentru posturi de ambasadori ai României în străinătate urmează să fie audiate, începând cu ora 11:30, în Comisiile parlamentare reunite pentru Politică Externă şi pentru Comunităţile de români din afara ţării.

Aceste audieri ar fi trebuit să aibă loc pe 18 noiembrie 2020, în legislatura anterioară, însă au fost amânate deoarece programul comisiilor nu a putut fi aprobat de Biroul permanent al Senatului, din lipsă de cvorum.

Cine sunt cei posibili viitori ambasadori ai României?

Cele nouă persoane care vor fi audiate miercuri în comisiile de specialitate din Parlament sunt:

  • Nineta Bărbulescu – propusă pentru funcţia de ambasador în Malaezia,
  • Dan Bălănescu – Indonezia şi Timorul de Est,
  • Brânduşa Predescu – Bulgaria,
  • Daniela Laura Popescu – Marea Britanie,
  • Cristian Istrate – Federaţia Rusă,
  • Daniela Sezonov-Ţane – India, Maldive, Bangladesh şi Nepal,
  • Dan Mihalache – Cipru,
  • Răzvan Rotundu – Georgia,
  • Bogdan Mănoiu – Canada.

Anul trecut, mai exact pe 7, 19 şi 28 octombrie 2020, comisiile reunite ale Parlamentului au audiat alţi 22 de candidaţi pentru posturi de ambasadori, toţi primind aviz favorabil, transmite Agerpres.

Schimbare importantă în politica româno-rusă?

În luna septembrie a anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis propunea o listă de 31 de ambasadori, după ce semnase decretele de revocare a ambasadorilor ce erau atunci în funcţie.

Deciziile luate de către președintele Klaus Iohannis ar putea avea un efect surprinzător cu privire la relațiile dintre țara noastră și Rusia. Mai precis, Iohannis dorește să trimită în Moscova un specialist în controlul armamentelor.

Numele acestuia este Cristian Istrate (56 de ani) și este expert specializat în tematici de securitate, NATO, controlul armamentelor. Deține gradul diplomatic de ambasador (2019); este din 2013 reprezentantul permanent al României pe lângă organizațiile internaționale de la Viena.

A fost ambasador la Oslo între 2006-2011 și director general al Departamentului Afaceri Strategice din cadrul Centralei MAE (2011-2013).

O altă propunere importantă este cea pentru Marea Britanie, respectiv Daniela Laura Popescu. Expert specializat în spațiul european – relații bilaterale. Deține gradul diplomatic de ministru-plenipotențiar (2017). În prezent ocupă funcția de prim colaborator la Ambasada României la Londra (2019). În serviciul Exterior a mai activat la Ambasada Berlin (2009-2014).

În centrala MAE a ocupat funcțiile de director adjunct al Direcției Europa Occidentală și Europa Centrală (2014-2015), ulterior devenind directorul acestei direcții (2017-2019).

A fost consilier pentru politică externă în cadrul Administrației Prezidențiale (2015-2017).

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin