Este doliu în lumea medicală din România. Cel care a pus bazele şcolii româneşti de gastroenterologie, profesorul Alexandru Oproiu, a încetat din viaţă.

Medicul ar fi urmat să împlinească 90 de ani peste doar două săptămâni.

Prof. Dr. Ioan-Alexandru Oproiu s-a născut la data de 1 decembrie 1930, în comuna Glăvile-Piteșteana din județul Vâlcea. El a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti în anul 1956.

Medicul a fost formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie din ţara noastră şi avea competenţe în endoscopia digestivă superioară, inferioară şi videocapsula endoscopică. Era preşedinte de onoare al Societăţii Române de Gastroenterologie şi membru in Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă şi în Societatea italiană de Endoscopie digestivă, se arată pe pagina de Wikipedia dedicată fostului mare medic român.

Anunţul trecerii în nefiinţă a profesorului Oproiu a fost făcut pe Facebook de către rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală, Viorel Jinga.

„Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat în Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoştinţă, pentru activitatea Medicală şi Didactică!”, a scris Jinga în mesajul său.