Doliu uriaș în lumea culturală din România! Directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român a anunțat decesul criticului de artă Adina Nanu.

Adina Nanu a fost fi prima singura autoare româncă ce a avut prilejul de a scrie despre istoria costumului popular național.

Doliu uriaș în lumea culturală din România! ”Era un uriaş rezervor de idei”

Criticul şi istoricul de artă Adina Nanu, celebră pentru colecţia sa remarcabilă de costume româneşti, a murit marţi la Bucureşti.

“Anunţ, cu mare regret, că ne-a părăsit doamna Adina Nanu. La cei 93 de ani ai dumneaei, avea o energie şi o vitalitate pe care nu o au mulţi dintre tineri.

Era un uriaş rezervor de idei, de cunoştinţe, de generozitate, de iniţiative. Proiectul său de o viaţă, de a înfiinţa un muzeu al costumului românesc nu a ajuns să fie oficializat, deşi multe dintre exponatele pe care le-a strâns, cu profesionalism, de-a lungul vieţii, au fost văzute în expoziţii temporare.

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, doamna Nanu a organizat, ultima oară, un memorabil eveniment, în primăvara anului 2016, la care am avut marea bucurie de a participa.

Este păcat că autorităţile nu au reuşit, până acum, să pună în valoare colecţia de patrimoniu pe care a îngrijit-o doamna Adina Nanu.

O îndelungată carieră profesorală şi de critic de artă

Dincolo de asta, rămâne îndelungata ei carieră profesorală şi de critic de artă, pe care a slujit-o cu devoţiune. Dumnezeu să o odihnească şi să îi întărească familia!”, a scris directorul MNŢR, Virgil Ştefan Niţulescu, pe Facebook.

Dupa terminarea studiilor, Adina Nanu a început să predea Istoria Artelor în cadrul Academiei de Artă din București. În 1951 a devenit lector asistent, iar în 1986, când trebuia să devină profesor, Ministerul Educației i-a anulat promovarea.

A predat cursuri de istoria artei, istoria picturii, a sculpturii, a artei decorative precum și primele cursuri de istorie a costumului. A făcut din comisia de evaluare pentru examenul de doctorat în istoria artei.

A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (ca membru stagiar din 1950 și ca membru permanent din 1963).

Adina Nanu are meritul extraordinar de a fi prima, și deocamdată singura autoare româncă care a avut prilejul de a scrie despre istoria costumului.

Sursa foto: ICR.