Creatorul de modă japonez Kenzo Takada, în vârstă de 81 de ani, a decedat duminică din cauza COVID-19, a anunţat un purtător de cuvânt, relatează AFP, conform Agerpres.

Primul stilist japonez care s-a impus la Paris, unde şi-a făcut întreaga carieră şi a devenit faimos, „Kenzo Takada s-a stins din viaţă duminică, 4 octombrie 2020, la Spitalul american din Neuilly-sur-Seine din cauza afecţiunilor provocate de COVID-19”, a precizat purtătorul de cuvânt, potrivit unui comunicat de presă.

Cine este mai exact Kenzo Takada

Născut în 1939, în Japonia, absolvent al Bunka Fashion College, cea mai prestigioasă școală de design din Tokyo, Kenzo Takada a ajuns în Paris la mijlocul anilor ’60, în plină eră Chanel și Dior. De la începutul anilor ’70, odată cu deschiderea primului său boutique în Paris, Jungle Jap, a devenit un pionier al modei ready-to-wear și unul dintre inițiatorii valului atât de popular acum de colaborări care aduc designul de lux în colecții mass-market.

Ani la rând, numele său a fost sinonim cu cel al casei de modă pe care a fondat-o, Kenzo, business vândut în 1993 către gigantul LVMH și din care s-a retras definitiv câțiva ani mai târziu, în 1999. Nu a stat însă mult timp departe de design. După o pauză de câțiva ani, a revenit în business, în domeniul amenajărilor interioare dar și pentru o colaborare cu compania Avon.

„Am fost un fan al mărcii în anii șaptezeci când a început. Cred că a fost un mare designer ”, a declarat Sidney Toledano, președinte și director executiv al LVMH Fashion Group, din care face parte Kenzo. „Sunt foarte trist. Era un tip grozav”, a mai spus acesta.

Toledano a menționat că Takada „a susținut echipa anterioară” și a venit la primul spectacol al noului director creativ Kenzo, Felipe Oliveira Baptista, deși era prea bolnav pentru a participa la evenimentul de săptămâna trecută pentru primăvara anului 2021.

Takada s-a născut la 27 februarie 1939, în Himeji, Japonia. S-a mutat la Paris în 1964, după ce a participat la Bunka Fashion College din Tokyo, fiind unul dintre primii săi studenți de sex masculin.