”Deces al fostului preşedinte Abdelaziz Bouteflika” este anunţul care a rulat pe postul naţional de televiziune, care a citat un comunicat de presă al preşedinţiei.

Abdelaziz Bouteflika a trăit în singurătate într-un azil asistat medical din Zeralda, o localitate situată la vest de capitala Alger, după îndepărtarea sa de la putere, în aprilie 2019, sub presiunea armatei şi a străzii. Căderea sa a devenit inevitabilă după săptămâni de proteste masive împotriva intenţiei anunţate de a candida pentru un al cincilea mandat de cinci ani, după 20 de ani la putere şi în pofida unei sănătăţi precare.

Potrivit canalului privat El Hayet TV, Bouteflika a încetat din viaţă la ora locală 22:00

Abdelaziz Bouteflika, omniprezent în viaţa politică algeriană timp de zeci de ani, dar absent aproape complet din viaţa publică în urma unui accident vascular cerebral produs în 2013, nu şi-a mai făcut simţită prezenţa după ce mişcarea populară de protest Hirak şi armata l-au forţat să demisioneze.

A dizolvat Adunarea populară naţională

Amintim că fostul preşedintele algerian a dizolvat Adunarea populară naţională, camera inferioară a parlamentului, deschizând calea pentru alegeri parlamentare anticipate în termen de şase luni.

Tebboune „a semnat un decret prezidenţial care dizolvă Adunarea populară naţională”, al cărei mandat urma să expire în 2022, a declarat televiziunea, conform AFP.

Conform Constituţiei, alegerile ar fi trebuit să aibă loc în termen de trei luni. În cazul în care aceste alegeri nu pot fi organizate înainte de acest termen, scrutinul poate fi amânat pentru o singură perioadă de trei luni.

Cei 462 de membri ai camerei inferioare a parlamentului Algeriei sunt aleşi direct de populaţie, în timp ce membrii (144) camerei superioare – Consiliul Naţiunii – sunt aleşi indirect prin vot secret (două treimi) şi de către preşedintele ţării (o treime).

Remaniere parțială a guvernului

Preşedintele, de asemenea, a efectuat o remaniere parţială a guvernului, foarte aşteptată, dar fără schimbări majore de echipă, în ajunul împlinirii a doi ani de la lansarea mişcării de protest populare Hirak, care l-a alungat de la putere pe preşedintele Abdelaziz Bouteflika.

Premierul Abdelaziz Djerad, deşi criticat, rămâne în funcţie, precum şi deţinătorii de ministere importante, conform listei publicate de Preşedinţia Republicii.