Doliu în muzica populară românească. A fost înmormântat profesorul Gheorghe Bădău

Doliu în muzica populară din România. O umbră de tristețe s-a așternut asupra lumii muzicii! Un respectat profesor și descoperitor de talente și-a încheiat viața. Gheorghe Bădău a fost condus pe ultimul drum astăzi, 15 decembrie 2023. Totul s-a desfășurat într-un mod extrem de discret.

Nelu Popa, talentatul saxofonist și unul dintre foștii elevi ai regretatului profesor, a împărtășit cu sinceritate despre modul în care acest mentor a lăsat o amprentă profundă în viața sa.

Nelu Popa, fost colaborator al artistei Carmen de la Sălciua, se află astăzi într-o stare de adâncă tristețe, fiind nevoit să se despartă irevocabil de mentorul său muzical. Profesorul Gheorghe Bădău este cunoscut în muzica populară românească drept „omul-orchestră”. Respectul pentru activitatea lui este amre, mai ales în zona Munților Apuseni.

Nelu Popa a subliniat că moartea lui Bădău a generat o durere imensă. Atât în rândul artiștilor cărora le-a insuflat tainele muzicii, cât și printre cei care, deși nu au ales calea muzicii, l-au respectat până în ultimul moment.

Saxofonistul a mărturisit că l-a însoțit cu amărăciune profesorul Gheorghe Bădău, pe ultimul drum. Cu toate că se aștepta ca autoritățile din orașul natal să trimită reprezentanți, marele „om-orchestră” a fost îngropat într-un anonimat apăsător.

Profesorul Gheorghe Bădău a fost omagiat de colegii și elevii săi, instrumentiștii

Nelu Popa a criticat dur atitudinea autorităților. Muzicianul a dezvăluit că el și alți instrumentiști au organizat un gest emoționant la înmormântarea care a avut loc în oraș.

Drept ultim omagiu adus profesorului care le-a insuflat melodiile, aceștia i-au cântat într-un act plin de emoție.

„Bădău Gheorghe a fost înmormântat astăzi. A fost un formator al tuturor talentelor. I se spunea omul-orchestră, căci știa să cânte la toate instrumentele. Datorită lui cântăm foarte, foarte mulți și ne câștigăm pâinea în ziua de azi, pentru că el ne-a învățat, el ne-a învățat nu doar să cântăm… Ne-a învățat și să fim oameni. A fost la multe din oficialitățile din orașul Câmpeni diriginte, profesor.

A fost și director de școală în orașul Câmpeni… A fost unul dintre cei mai importanți oameni ai Munților Apuseni, cel mai mare formator de copii care a existat, de tinere talente…

Știa să cânte de când era copil, a studiat apoi toate instrumentele. A fost un mare creator de talente. Un profesor care nu a fost ca toți profesorii. Știa să fie și director, un om mare”, a declarat Nelu Popa, pentru Fanatik.

Primăria Câmpeni a dat dovadă de indiferență

Nelu Popa acuză primăria orașului său de indiferență față de profesorul care și-a dedicat viața schimbării destinelor a sute de elevi. În ziua înmormântării, artistul a resimțit cu amărăciune tratamentul rece din partea autorităților locale.

Saxofonistul s-a alăturat celor care i-au cântat marelui profesor, pentru o ultimă dată.

„Am rămas supărat că nici măcar Primăria Câmpeni n-a trimis un om la înmormântare. Totuși, e unul din cei mai importanți oameni din zona noastră. Astăzi am fost să îl conducem pe ultimul drum.

Ne-am adunat mai mulți prieteni, colegi care ne câștigăm pâinea din muzică. Am mers cu instrumentele și am cântat primele melodii învățate de la el. Azi i le-am cântat noi lui”, ne-a mai spus Nelu Popa.

Gheorghe Bădău a încetat din viață la vârsta de 75 de ani, fiind recunoscut pentru contribuția sa muzicală remarcabilă. În anul precedent, acesta primise distincția de cetățean de onoare al orașului Câmpeni.

Artistul era cunoscut sub numele de „Omul-orchestră al Munților Apuseni”, datorită capacității lui de a cânta la toate instrumentele muzicale.