Este doliu în lumea culturală din România! Unul dintre puţinii dramaturgi contemporani ai ţării noastre, scriitorul Mircea Bradu, a încetat din viaţă, marţi, la vârsta de 84 de ani.

Problemele cu inima l-au răpus, în cele din urmă

Pe lângă cariera de dramaturg şi jurnalist, Mircea Bradu este cunoscut şi drept primul primar din municipiul Oradea după Revoluţia din 1989.

Mircea Bradu a luptat în ultimele săptămâni cu mai multe probleme de sănătate, fiind îngrijit într-o clinică de boli cardiace. El s-a retras din viaţa publică în urmă cu câţiva ani, scriu jurnaliştii de la Bihoreanul.

Scriitorul şi politicianul Mircea Bradu s-a născut pe 14 ianuarie 1937 în comuna Lăzăreni, în familia învăţătorului Ion Bradu, reputat etnograf şi folclorist.

Teatrul de Stat din Oradea a cunoscut o perioadă înfloritoare, în cele două decenii sub conducerea lui Mircea Bradu

El a absolvit Liceul Emanuil Gojdu din Oradea şi apoi Facultatea de Filologie din Bucureşti, devenind apoi redactor fondator al celei de-a V-a ediţii a revistei de cultură Familia, dramaturg, membru şi laureat al Uniunii Scriitorilor din România.

Sursa foto: Bihoreanul

Mircea Bradu s-a consacrat ca director al Teatrului de Stat din Oradea sub a cărui conducere instituţia a traversat cea mai înfloritoare perioadă a sa, din 1972 până în 1992.

Soţia lui Mircea Bradu este cel puţin la fel de cunoscută ca şi el. Este vorba despre cântăreaţa de muzică populară Florica Bradu. Mircea Bradu a avut trei fiice şi, după o a doua căsătorie, şi un fiu.

Primul primar din Oradea după căderea comunismului, însă numai pentru câteva zile

La 22 decembrie 1989, Mircea Bradu a devenit primar în municipiul Oradea, primul după căderea regimului comunist. El a deţinut acest post numai pentru câteva zile, pentru că a suferit chiar atunci un prim infarct.

În anii 90, Mircea Bradu a fost fondator al popularului post de radio orădean Sonvest, în 1993 fondând propria reţea, Radio Transilvania, al cărei director a şi fost până în 2016.

După anii 90, el a fost implicat şi în politică, fiind la un moment dat vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Bihor a Partidului Democrat.