Pictoriţa şi muzeografa Pia Paleologu a murit luni, a anunţat fiul său, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu.

Doliu pentru Theodor Paleologu după moartea mamei sale

Sicriul a fost depus la biserica Silvestru, slujba va avea loc joi, la ora 11,00, iar înhumarea în jurul orei 12,30, la Cimitirul Bellu.

„Noaptea trecută a murit mama mea, pictoriţa şi muzeografa Pia Paleologu. Am depus-o la biserica Silvestru, unde astă seară şi mâine se va săvârşi slujba stâlpilor şi se va citi din Psaltire. Tot la biserica Silvestru va avea loc joi, la ora 11,00, slujba de înmormântare. La Bellu vom ajunge probabil în jur de ora 12,30″, a scris Theodor Paleologu pe pagina sa de Facebook.

Pia Paleologu a fost muzeograf, pictoriță, membru fondator al Fundației Paleologu și cea în grija căreia se afla întreaga Casă Paleologu.

Theodor Paleologu, despre mama sa: O persoană foarte discretă, niciodată nu a vrut să dea interviuri

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, a vorbit într-un interviu pentru Formula AS în anul 2019 despre mama sa. Acesta i-a făcut atunci un portret mamei sale, despre care spunea că nu a vrut niciodată să dea interviuri, pentru că era o persoană foarte discretă.

„Mama e o persoană foarte discretă, niciodată nu a vrut să dea interviuri sau să iasă în faţă. E un pasaj în Tucidide, în „Războiul Peloponesiac”, în­tr-un discurs al lui Pericle, când el spune că pentru o femeie, cel mai bun lucru e să nu se vorbească despre ea. Sigur, în zilele noastre, pare sexistă o asemenea remarcă, însă vă asigur că mama aşa gândeşte.

Mama e istoric de artă, şi gustul ei ex­traordinar s-a simţit întotdeauna. Cum spun fran­cezii, e une fée de la maison, o zână bună care a re­uşit întotdeauna să facă miracole cu puţin şi să amenajeze un interior într-un mod cu totul special.

După ce a murit tata, s-a reîntors la pictură, prima ei iubire. Tablourile ei de azi au ceva foarte diafan, e pictura luminoasă a unei persoane care îşi pierde, progresiv, vederea. Asta e, din păcate, tragedia cu care se confruntă”, spunea publicistul.