Elveţianul Francois Carrard, fost director general al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) între 1989 şi 2003, a încetat din viaţă duminică la vârsta de 83 de ani, a anunţat Asociaţia Internaţională a Presei Sportive (AIPS), al cărei avocat era, citată de agenţia EFE.

Carrard a fost unul dintre cei mai influenți avocați sportivi din Elveția și din întreaga lume timp de mai bine de patru decenii. Comitetul Internațional Olimpic a declarat că este „profund întristat” să afle despre moartea acestuia.

„François Carrard a fost un om strălucit, cu abilități analitice imense și cu un orizont foarte larg”, a declarat Thomas Bach, președintele CIO. „El a fost întotdeauna un ghid excelent și un consilier de încredere și a devenit un prieten personal.”

Cauza morții sale nu a fost specificată, dar se știa că Carrard avea o sănătate proastă în ultimele luni.

Cine a fost Francois Carrard?

Francois Carrard şi-a început cariera la CIO în 1979 în calitate de consilier juridic. Zece ani mai târziu, el a fost numit de preşedintele de atunci al CIO, Juan Antonio Samaranch, în funcţia de director general al forului olimpic internaţional, funcţie pe care a ocupat-o timp de 14 ani.

După ce a părăsit CIO, Carrard a consiliat mai multe federaţii internaţionale, precum cele de nataţie (FINA), fotbal (FIFA) şi box (AIBA).

În 2021, el a fost membru al Comitetului de reformă al FINA, care a recomandat schimbări radicale de guvernanţă, ce au fost aprobate la un Congres Extraordinar în luna decembrie.

După scandalul de corupţie în care a fost implicată FIFA, care a dus la demisia preşedintelui Josep Blatter şi plecarea altor lideri, Francois Carrard a fost numit în 2016 preşedinte al Comitetului de reformă.

Francois Carrard. Sursa: Kellerhals Carrard

Demersuri pentru reforme în FIFA și FINA

Foștii colegi și protejați ai lui Carrard continuă să se ocupe de cazuri de referință și să ocupe poziții cheie în cadrul sportului global, inclusiv la Agenția Mondială Anti-Doping, Curtea de Arbitraj pentru Sport și organismele internaționale de conducere ale sporturilor olimpice.

Carrard a continuat să consilieze CIO până la moartea sa, în timp ce conducea firma juridică numită acum Kellerhals Carrard, cu sediul în orașul natal olimpic Lausanne.

Unul dintre ultimele sale proiecte a fost să prezideze reformele de guvernare la organismul mondial de înot FINA, care au fost aprobate luna trecută. El a făcut un demers similar pentru FIFA ca urmare a scandalurilor de mită iscate în fotbalul internațional.