Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, medicament care a salvat mii de vieți, a murit, marți, la vârsta de 94 de ani. Ea va fi înmormântată în Cimitirul Evreiesc din Iași.

Tristețe mare pentru comunitatea evreilor din Iași

Comunitatea evreilor din Iași a anunțat decesul doctorului Sylvia Hoișie.

„Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţă trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoisie. Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, find una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi. Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori”, a transmis Comunitatea Evreilor Iași.

Slujba de înmormântare a celei supranumite „mama Polidinului” va avea loc vineri, 27 mai, la ora 11, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi.

Sylvia Hoișie s-a născut în Câmpulung Muscel şi a fost una dintre supraviețuitoarele Holocaustului. Ea a făcut parte din echipa care a inventat celebrul vaccin Polidin, în 1966.

Cine a fost Sylvia Hoișie?

Sylvia Hoișie s-a născut într-o familie modestă. Viitorul medic nu a terminat decât două clase în localitatea natală, din cauza legilor antievreiești ale legionarilor care începeau să intre în vigoare. De asemenea, cât timp a studiat acolo, ea şi colegii evrei erau trimiși în spatele clasei.

„Legile rasiale spuneau că nu avem voie să ieşim din casă decât la anumite ore, nu aveam voie să deţinem radio, bicicletă şi nu puteam să mergem la cinema. Şi atunci când ieşeam din casă, trebuia să avem cusută pe haine, în dreptul pieptului, Steaua lui David”, mărturisea acum ceva timp Sylvia Hoișie într-un interviu pentru Adevărul.

Ea a fost deportată din țară, dar la câțiva ani s-a întors în România, stabilindu-se în 1944 la Botoșani, de unde erau și bunicii ei. Ulterior a dat la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Iași, unde a reușit să intre din prima încercare, chiar dacă erau patru candidați pe loc. În anul 1952 Sylvia Hoișie a susţinut examenul de stat şi a fost repartizată de către Ministerul Sănătăţii la Institutul Cantacuzino.