Este doliu în lumea muzicala din România! Unul dintre cei mai iubiţi cântăreţi români a încetat din viaţă astăzi, la vârsta de 79 de ani.

Gavril Prunoiu, interpret şi profesor cu o carieră absolut impresionantă

Este vorba despre Gavril Prunoiu, un îndrăgit interpret de muzică populară, ce avea în spate o carieră de aproape 60 de ani.

Interpret şi profesor de muzică, Gavril Prunoiu s-a născut pe 2 martie 1942 în comuna Boteni din judeţul Argeş. El a absolvit în 1965 Liceul de muzică nr. 1 din Bucureşti, actualul Colegiu Naţional de Arte “Dinu Lipatti”, secţia canto popular.

În perioada 1966-1967, Gavril Prunoiu a fost solist al Orchestrei de muzică populară “Doina Argeşului” din Piteşti, alături de alţi artişti celebri precum Rodica Bujor, Ion Luican, Ştefan Lăzărescu, Ileana Constantinescu, Benone Sinulescu şi Elisabeta Ticuţă.

Şef al catedrei de muzică tradiţională a Colegiului “Dinu Lipatti” timp de 20 de ani

Apoi, el a studiat la Conservatorul de muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia Pedagogie muzicală, la clasa de canto fiind îndrumat de prof. Mircea Buciu. Următorii zece ani, Gavril Prunoiu a fost profesor titular la Şcoala de muzică şi Casa de copii şcolari, fete, din Câmpulung Muscel, relatează Adevărul.

Timp de peste 30 de ani, Gavril Prunoiu a deţinut funcţia de profesor de canto popular la Colegiul de artă “Dinu Lipatti” din Bucureşti, îndeplinind timp de 20 de ani funcţia de şef al catedrei de muzică tradiţională a Colegiului din Capitală.

Gavril Prunoiu a avut şi o colaborare fructuoasă cu orchestra populară Radio şi cu redacţia muzicală Radio România, dar a fost şi un invitat frecvent al emisiunilor de folclor difuzate de Televiziunea Română. Era un foarte bun prieten al realizatoarei emisiunii “Tezaur folcloric”, îndrăgita Marioara Murărescu.

I-a avut drept elevi pe Ionuţ Dolănescu sau Niculina Stoican

Artistul a lansat primul său disc în anul 1972, iar în 1978 a înfiinţat un grup folcloric în comuna sa natală din Argeş, acest grup înregistrând numeroase participări la festivaluri şi emisiuni de televiziune.

Mulţi dintre elevii care l-au avut ca profesor pe Gavril Prunoiu au ajuns interpreţi celebri de muzică populară, precum Niculina Stoican, Carmen Iordache sau Ionuţ Dolănescu.

Profesorul Prunoiu a contribuit din plin la înfiinţarea mai multor secţii de muzică vocală tradiţională românească la mai multe licee de muzică din ţară. El a sprijinit şi crearea clasei de nai la Universitatea Naţională de Muzică din Capitală.