Arhitectul şi urbanistul brazilian Jaime Lerner, care a obţinut notorietatea internaţională în anii 1970 pentru sistemul său inovator de transport în comun implementat în oraşul Curitiba (sud) pe vremea când era primar, a decedat joi, la vârsta de 83 de ani, au anunţat surse medicale, potrivit AFP.

Decesul a fost cauzat de o boală renală cronică, a precizat spitalul universitar evanghelic Mackenzie, potrivit presei braziliene. Jaime Lerner a fost un arhitect, programator urban și om politic din Brazilia. Acesta s-a născut din părinț evrei, originari din Polonia.

Jaime Lerner a deţinut trei mandate la primăria Curitiba (1971-1974, 1979-1983 şi 1989-1992), oraşul natal şi capitala statului Parana, căruia i-a fost de două ori guvernator (1995-2002).

Jaime Lerner

Şi-a câştigat notorietatea odată cu înfiinţarea metrobuzului

Arhitectul şi urbanistul brazilian Jaime Lerner și-a câştigat notorietatea odată cu înfiinţarea metrobuzului, o reţea integrată de transport cu staţii de autobuz tubulare, care protejează pasagerii de ploaie şi de soare pe platforme supraînălţate faţă de trotuar, facilitând îmbarcarea în mijlocul de transport.

Sistemul, denumit BRT în Brazilia, cu trasee exclusive şi terminale de conectare pentru reducerea duratei călătoriei, a fost replicat în peste 250 de oraşe, printre care Bogota şi Rio de Janeiro.

În decursul mandatului său, Lerner a făcut din capitala statului Parana, care numără în prezent 1,7 milioane de locuitori, un exemplu de sustenabilitate, prin crearea a numeroase spaţii verzi şi a unui sistem de reciclare foarte inovator pentru perioada respectivă.

În 2010, Jaime Lerner, autorul mai multor lucrări despre urbanism şi laureatul unor premii internaţionale pentru arhitectură şi mediu, a fost ales de revista Time drept unul dintre cei mai influenţi 25 de gânditori din lume.

Moartea sa survine la câteva zile după decesul unei alte figuri importante a arhitecturii braziliene, Paulo Mendes da Rocha, laureat al premiului Pritzker 2006, echivalentul premiului Nobel din domeniul arhitecturii, decedat duminică la vârsta de 92 de ani.

Sursa foto: Dreamstime