Doliu uriaș! O personalitate marcantă s-a stins din viață! Și-a lăsat amprenta în istorie

Lucia Hiriart, cunoscută drept Doña Lucia, s-a stins din viață în cursul zilei de sâmbătă, la vârsta de 99 de ani. Anunțul trist a fost făcut de către nepoata sa, Karina Pinochet, care a anunțat că decesul său ”lasă o amprentă imensă în inimile noastre. Şi-a dedicat viaţa slujirii chilenilor şi istoriei”.

Lucia Hiriart a fost căsătorită cu generalul chilian Augusto Pinochet, cel care a efectuat lovitura de stat din Chile din 1973 împotriva preşedintelui Salvador Allende. Aceasta a fost considerată o ”femeie de fier”, având o mare putere din umbră în timpul dictaturii din perioada 1973-1990.

Chilevision TV anunță că Lucia Hiriart a fost bolnavă de ceva vreme și chiar a fost internată în spital de mai multe ori pentru probleme respiratorii.

Lucia Hiriat s-a retras de la moartea soțului

Augusto Pinochet s-a stins din viață pe 10 martie 2006, iar de atunci Lucia Hiriart a decis să se retragă din spațiul public. Ultima sa apariție publică a fost în aprilie 2020, atunci când fostul ministru de Interne al dictaturii, Sergio Onofre Jarpa, s-a stins din viață.

Strateg politic a puterii din umbră

În anul 2013, jurnalista Alejandra Matus a public o bibliogradie neautorizată în care o descrie le Lucia Hiriart drept un ”strateg politic al puterii din umbră”, asta în contextul în care chiar soțul ei a declarat, anterior, că ea este una dintre persoanele care i-a influenţat decizia de a conduce lovitura de stat împotriva preşedintelui Salvador Allende.

Amintim că Lucia Hiriart s-a căsătorit cu generalul chilian Augusto Pinochet în anul 1943 și au avut împreună cinci copii: Lucia, Augusto, Verónica, Marco Antonio şi Jacqueline.