Doliu în Biserica Ortodoxă. A murit maica Pavelida de la Mănăstirea Prislop

Biserica Ortodoxă este în doliu în urma dispariției maicii Pavelida. Aceasta a fost unul dintre apropiații lui Arsenie Boca și era considerată un discipol al părintelui.

Se pare că numeroși credincioși vizitau Mănăstirea Prislop doar pentru a-i cere sfatul.

Biserica Ortodoxă Română i-a recunoscut meritele. În luna septembrie 2023, Maica Pavelida a fost onorată cu Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, o distincție acordată chiar de Patriarhul Daniel.

Maica Pavelida a vorbit cu mult har despre Arsenie Boca, despre care se crede că este cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea.

În perioada comunistă, lui Arsenie Boca i-a fost interzis de către Securitate să mai desfășoare slujbe în vreo biserică. El a fost arestat și supus torturilor de către fosta Securitate în anii 1948 și 1951. Mai mult, părintele a fost acuzat de presupuse legături cu legionarii, acuzații pe care le-a respins vehement.

Arsenie Boca a fost încarcerat în penitenciarele Jilava, București, Timișoara și Oradea. Ulterior, el a fost condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari și la Canal. După ce a fost eliberat, părintele s-a întors la sfârșitul pedepsei sale și a devenit stareț la Mânăstirea Prislop.

Cuvintele Maicii Pavelida despre Arsenie Boca

Arsenie Boca a încetat din viață pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia. Cu toate acestea, mormântul său de la Mănăstirea Prislop continuă să atragă mii de oameni în pelerinaje, semn al impactului și spiritualității puternice pe care le-a lăsat în urmă.

„Părintele a fost un trimis al lui Dumnezeu în vremea noastră, să ne arate adevărata cale a întâlnirii cu Domnul Nostru Iisus Hristos. A fost înzestrat cu multe daruri și virtuți, ca să ne arate sfințenia sa.

A fost smerit, retras și ascultător față de Biserică. Și-a cunoscut sfârșitul cu trei ani înainte spunând că mai are “trei calendare” și apoi va pleca”, a spus maica Pavelida în trecut despre Arsenie Boca, potrivit Agerpres.

Maica Pavelida a fost întrebată și dacă consideră că părintele ar trebui canonizat.

„Nu sunt eu în măsură să vorbesc despre acest lucru. Dânsul a prevăzut că vor veni vremurile acestea şi că aici (la Prislop, n.r.) va sosi atâta lume, ceea ce noi nu am ştiut.

Aşteptăm să vedem cum lucrează Dumnezeu, prin ierarhia noastră”, a adăugat ea, potrivit B1TV.