Despăgubirile acordate pentru vătămări corporale şi decese în urma accidentelor  rutiere a devenit, poate, cea mai mare problemă cu care companiile de asigurări se confruntă în acest moment. Potrivit datelor  Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, anul trecut, societăţile de specialitate au fost nevoite să disloce peste 1 miliard de lei, în plăţi şi rezerve pentru procese pe rol, pentru a acoperi daunele de acest tip. Suma a crescut substanţial anul acesta.

În condiţiile în care legea spune că valoarea maximă a despăgubirilor pentru familiile victimelor poate ajunge la nu mai puţin de 5 milioane de euro, iar instanţele din România se dovedesc mult mai darnice din acest punct de vedere în comparaţie cu cele din majoritatea celorlalte ţări din Uniunea Europeană, tragediile care se petrec în România au devenit nu doar o mare problemă pentru asigurători, ci şi o importantă sursă de profit pentru avocaţi. Rezultatul final va fi, după cum ne-au declarat specialişti din piaţă, creşterea substanţială a tarifelor practicate pentru poliţele RCA, fenomen care a început deja să se simtă. „Piaţa de RCA din România este afectată de un nou val de daune, de tipuri de daune. Mă refer aici la vătămările corporale şi daunele morale. Din păcate, lucrurile au excaladat în ultima perioadă semnificativ, în această zonă discutându-se despre nişte sume uriaşe pentru România şi uriaşe pentru preţurile pe care le practicăm la asigurarea obligatorie. Discutăm de milioane de euro care se acordă pentru daune morale. În 2012, daunele plătite au escaladat de-a dreptul“, a declarat, pentru Capital, Iulius Alin Bucşa, preşedintele Astra Asigurări, cel mai mare jucător din piaţă pe zona RCA.
Studiu: daune de patru ori peste media UE

În condiţiile expuse mai sus, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Fondul pentru Protecţia Victimelor Străzii au elaborat un document care se află în posesia Capital şi care urmează să fie lansat în următoarele săptămâni. Ghidul citat realizează o contabilizare a valorilor acordate de instanţe victimelor şi, de asemenea, propune o grilă cu valori ale despăgubirilor pe care specialiştii consideră că ar trebui să le practice companiile în negocierile cu familiile victimelor. Potrivit documentului, raportat la salariul mediu pe economie, sumele medii plătite în România sunt de patru ori mai mari decât media europeană. În ceea ce priveşte legislaţia, în comparaţie cu alte ţări din UE suntem departe de o re­gle­mentare uniformă.
În ţările nordice, de exemplu, daunele morale nu există sau se acordă sume modice, în timp ce în Italia media despăgubirilor urcă spre 300.000 de euro pentru pierderea unui frate sau copil.În România avem deja cazuri, despre care Capital a vorbit în premieră, în care instanţele au decis ca asigurătorii să plătească peste 1 milion de euro. Cea mai mare despăgubire sare de 1,2 milioane de euro şi, în acest moment, aproape că nu există companie care să nu fi plătit o daună de cel puţin 1 milion de lei.

Cât valorează viaţa unui om

Concret, autorii documentului propun câteva valori pe care le consideră optime după ce au analizat sumele acordate ca despăgubiri în România şi în mai multe state reprezentative ale UE. Valorile, pentru fiecare situaţie în parte, le puteţi regăsi în tabelele din text. Potrivit unor surse din piaţa asigurărilor, este luată în calcul şi varianta ca documentul să fie transpus într-o normă CSA.

Pot să spun că discutăm de milioane de euro care se acordă pentru daune morale. În 2012, daunele plătite au escaladat de-a dreptul. Iulius Alin Bucşa, preşedinte, Astra