Pe lângă menţinerea dobânzii de politică monetară la 7% pe an, banca centrală a mai luat un set de măsuri care, aparent, afectează doar băncile comerciale. Totuşi, ele pot conduce în timp la „deprecierea“ leului. Previziunile pe august indică un nivel de 3,16-3,18 lei pentru un euro.

Seceta din acest an realimentează presiunile inflaţioniste. Deja preţurile la o serie de produse alimentare au crescut, iar pentru următoarele luni sunt aşteptate alte scumpiri, inclusiv la pâine. „În acest context, vom asista la o creştere a inflaţiei, spre finalul anului, aceasta putând chiar să depăşească nivelul de 4%“, spune Radu Crăciun, analistul-şef al ABN Amro Bank. BNR a modificat estimarea de inflaţie pentru acest an de la 3,7% la 3,9%. De asemenea, tendinţa de apreciere a monedei naţionale s-a inversat, iar pericolul unui leu nesustenabil şi expus la corecţii pare a fi dispărut.

Sunt principalele motive pentru care banca centrală a decis să nu scadă dobânda de politică monetară, chiar dacă inflaţia de bază (Core 2, inflaţia fără preţurile volatile) ar fi permis BNR o nouă treaptă de reducere a dobânzii de politică monetară. Rata anuală a inflaţiei a fost de 3,8% în luna iunie, nivel similar cu cel înregistrat în mai şi sub nivelul central al ţintei de inflaţie de 4% stabilit pentru 2007. Perspectivele pe termen mediu sunt de continuare şi consolidare a procesului dezinflaţionist. Cu toate acestea, presiunile induse de o creştere a veniturilor, insuficient susţinută de sporuri de productivitate, de sporirea cheltuielilor guvernamentale, precum şi incertitudinile legate de atitudinea investitorilor faţă de pieţele emergente, calendarul ajustării preţurilor administrate şi evoluţia preţurilor produselor agricole în condiţii de secetă reclamă păstrarea unei atitudini prudente a politicii monetare şi exercită presiuni negative asupra inflaţiei pe termen mediu. Ciprian Dascălu se aşteaptă din această cauză ca, pe tot parcursul anului 2007, dobânda de politică monetară să rămână la nivelul de 7%, existând chiar riscul ca în prima parte a anului viitor să asistăm la o creştere a acesteia.

Leul se opreşte din apreciere

Tocmai pentru că are nevoie de o politică prudentă, BNR a mai luat un set de măsuri care vor micşora volatilitatea pieţei monetare. Îngustarea marjei dintre dobânzile la depozitele şi creditele făcute de băncile comerciale la banca centrală nu vor mai permite fluctuaţii de lichidităţi pe piaţa monetară. În ultima lună, leul a cunoscut o apreciere fără precedent faţă de euro tocmai din cauza unei lipse de lichidităţi. „Dacă reducerea acestor marje va persista şi în viitor, am putea crede că BNR luptă cu aprecierea leului“, spune Ciprian Dascălu.
Radu Crăciun vede pentru luna august o fluctuaţie a cursului între 3,16 şi 3,18 lei pentru un euro. Ciprian Dascălu îşi păstrează previziunile făcute la începutul lunii trecute, de 3,2 lei pentru un euro pentru sfârşitul trimestrului III al anului şi de 3,3 lei pentru finalul anului. Pentru 2008 însă, se aşteaptă o nouă creştere a euro în faţa leului, putând exista chiar perioade în care nivelul cursului să atingă 3,45 lei pentru un euro, urmând totuşi ca până la finele lui 2008 să revină la nivelul de 3,25 lei.

De fapt, analiştii pieţei se aşteaptă ca, de acum încolo, leul să fie mult mai puţin dependent de crizele de supralichiditate sau de lipsă a lichidităţii şi mai mult de factorii internaţionali, de evoluţia valutelor din ţările emergente, mai ales în contextul unor previziuni ceva mai cenuşii din SUA.

În condiţiile în care dobânda de politică monetară va rămâne 7% pentru întregul an, pe partea de dobânzi, atât la credite, cât şi la depozite, nu se aşteaptă mişcări spectaculoase.

HotĂrârile BNR

Banca centralĂ menţine nivelul dobânzii de politică monetară la 7%.

Rata dobânzii pentru facilitatea de depozit a băncilor comerciale la BNR a crescut de la 1% pe an la 2%. Dobânda pentru facilitatea de credit a scăzut de la 14% pe an la 12%.

ScadenŢa pentru operaţiunile de atragere de depozite a băncilor comerciale la BNR a scăzut de la o lună la două săptămâni.

Dobânda penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei a scăzut de la 21% pe an la 18%.

Ţinta de inflatie pentru 2009 a fost stabilită la 3,5%, cu un interval de variaţie de +/- 1%.

56-5038-06_raducraciun_c.jpgScade volatilitatea

«Ultimele măsuri ale BNR micşorează volatilitatea din piaţa monetară, iar accidente de genul celor care au dus la o apreciere masivă a leului în ultimul timp nu vor mai avea loc.»

Radu Crăciun, analist-şef ABN Amro Bank

56-5037-06_cipriandascalu_c.jpgInflaţie mişcătoare

«Noi vedem un curs de 3,3 lei pentru un euro la sfârşitul anului 2007, iar pe parcursul anului viitor vor exista perioade în care un euro poate atinge şi 3,45 lei urmând ca apoi să coboare la 3,25 lei.»

Ciprian Dascălu, senior economist ING Bank