Reprezentanții ARR continuă să atragă atenția șoferilor asupra necesității utilizării de anvelope conforme începând cu 1 noiembrie.
Textul Textul Ordonanţei Guvernului nr.5/2011, prin care se modifică Ordonanţa Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S. Anvelopele de iarnă sunt cele care respectă, şi sunt omologate, conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr.54, după caz.
Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei. Întrucât nici în documentaţia de specialitate şi nici în legislaţia aplicabilă nu există vreo referire la anvelopele denumite comercial „all-season”, apreciem că utilizarea unor anvelope fără marcajul care atestă utilizarea lor corespunzătoare în condiţii de iarnă este contrară prevederilor legale şi se face exclusiv pe răspunderea conducătorului auto, arată comunicatul ARR.
Potrivit Ordonanţei, cauciucurile de iarnă devin obligatorii între 1 noiembrie şi 1 martie. Conducătorii autovehiculelor care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă pot fi sancţionaţi cu reţinerea talonului şi amendă de până la 4.000 de lei. În cazul vehiculelor de transport marfă sau persoane, neechiparea cu anvelope de iarnă şi lanţuri este pasibilă de amendă între 2.500 şi 4.000 de lei, precum şi reţinerea talonului. În caz de accident, la sancţionarea cu amendă se adaugă și suma necesară reparării drumurilor și despăgubirile pentru pagubele produse.
Citește și: UPDATE: Anvelopele all-season pe timp de iarnă nu sunt suficiente pentru a evita amenda

Sursa: Agerpres