Cercetătorii de la două universități din Texas au încercat să analizeze într-o meta-analiză, o revizuire a studiilor anterioare, publicată în revista Nature Human Behavior, așa numita „ipoteză a demenței digitale”.  Această ipoteză susține că utilizarea dispozitivelor digitale pe tot parcursul vieții poate crește dependența de tehnologie și poate slăbi abilitățile cognitive în timp, scrie CNN.

„Spunem că un creier cu adevărat activ la tinerețe și la jumătatea vârstei este un creier mai rezistent mai târziu”, a declarat dr. Amit Sachdev, director medical al departamentului de neurologie și oftalmologie de la Universitatea de Stat din Michigan, neimplicat în studiu.

Utilizarea internetului, legată de un risc redus de demență?

Autorii au descoperit că ”ipoteza demenței digitale” s-ar putea să nu confirme: analiza a 57 de studii cu un total de 411.430 de adulți în vârstă a constatat că utilizarea tehnologiei a fost asociată cu un risc cu 42% mai mic de afectare cognitivă, definită ca un diagnostic de afectare cognitivă ușoară sau demență, sau ca performanță inferioară la testele cognitive.

Formele de tehnologie au inclus computere, smartphone-uri, internet, e-mail, social media sau „utilizări mixte/multiple”, potrivit noului studiu.

„Faptul că aceste efecte au fost găsite în studii chiar și atunci când factori precum educația, venitul și alți factori de viață au fost ajustați a fost încurajator”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Jared Benge, profesor asociat la departamentul de neurologie de la Universitatea din Texas la Dell Medical School din Austin.

Ce au analizat autorii studiului

Autorii au căutat în opt baze de date studii publicate până în 2024, iar cele 57 alese pentru analiza lor au inclus 20 de studii care au urmărit participanții timp de aproximativ șase ani, în medie, și 37 de studii transversale, care măsoară datele de sănătate. Adulții aveau în medie 68 de ani la începutul studiilor.

În timp ce utilizarea tehnologiei a fost în general legată de un risc mai scăzut de declin cognitiv, constatările privind utilizarea rețelelor sociale au fost inconsecvente, au spus autorii.

Niciunul dintre cele 136 de studii analizate de autori nu a raportat un risc crescut de afectare cognitivă corelat cu utilizarea tehnologiei, o situație care este „foarte destul de rară”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Michael Scullin, profesor de psihologie și neuroștiință la Universitatea Baylor.

Cercetarea este „o meta-analiză foarte organizată și executată a întregului domeniu în ultimii 18 sau 20 de ani”, a spus dr. Christopher Anderson, șeful diviziei de accident vascular cerebral și boli cerebrovasculare de la Spitalul Brigham and Women’s din Boston.

Descoperirile nu susțin folosirea tehnologiei în mod abuziv

„Descoperirile noastre nu susțin folosirea tehnologiei în mod abuziv”, a spus Benge, care este și neuropsiholog clinic la Centrul de memorie completă al UT Health Austin. „În schimb, sunt un indiciu că generația care ne-a oferit internetul a găsit modalități de a obține unele beneficii pozitive pentru creier din aceste instrumente”, a subliniat el.

În ciuda importanței studiului, există unele incertitudini cu privire la relațiile dintre diferitele aspecte ale utilizării tehnologiei și sănătatea creierului.

Utilizarea tehnologiei și creierului

Una dintre limitările studiului este că nu are detalii despre modul în care oamenii foloseau dispozitivele tehnologice, au spus experții. În consecință, nu este clar dacă participanții foloseau computere sau telefoane în moduri care le-au influențat creierul în mod semnificativ sau care dintre ele ar putea fi cel mai asociat cu protecția cognitivă.

„Este dificil să izolați o expunere la tehnologie și efectul acesteia și să măsurați doar un întreg ecosistem de expuneri la tehnologie. Efectul lor agregat este o provocare”, a subliniat Andrerson.

În plus, „cantitatea pe care o putem extrapola din acest studiu către generațiile viitoare este foarte neclară, având în vedere ubicuitatea tehnologiei de astăzi, la care oamenii sunt expuși și la care au fost expuși încă de la naștere”, a spus Anderson.

Studiul poate susține alternativa la ”ipoteza demenței digitale”. Teoria suține că ”expunerea la activități mentale complexe duce la o bunăstare cognitivă la o vârsta înaintată”, chiar și în fața schimbărilor creierului legate de vârstă, susține studiul.

Tehnologia poate reduce riscul de declin cognitiv

Această tehnologie poate reduce riscul de declin cognitiv, ajutându-ne să fim mai activi din punct de vedere neurologic, a spus Sachdev. Utilizarea tehnologiei poate stimula, de asemenea, conexiunea socială în unele cazuri, iar izolarea socială a fost asociată cu șanse mai mari de demență.

De asemenea, este posibil ca adulții în vârstă care folosesc tehnologia să aibă deja un creier mai activ și mai rezistent.

Studiul „susține faptul că, probabil, o combinație sănătoasă de activități este cea mai benefică și se potrivește și cu alte literaturi pe această temă”, a mai spus Anderson.