Disponibilizări pe bandă rulantă în SUA! Marile companii din domeniul tehnologiei au tăiat locurile de muncă

În timp ce piața forței de muncă a fost remarcabil de puternică anul trecut, industria tehnologică a fost o excepție.

După ce au făcut angajări masive în primii doi ani ai pandemiei, giganți ai industriei precum Amazon și Meta au schimbat cursul în 2022. Anul trecut au avut loc cel puțin 154.000 de concedieri de la peste 1.000 de companii din domeniul tehnologiei, potrivit Layoffs.fyi, un site care urmărește concedierile din domeniul tehnologiei din martie 2020.

Numărătorile site-ului – care sunt probabil o subestimare – au continuat cu repeziciune în 2023, cu peste 26.000 de disponibilizări înregistrate până acum în acest an.

„Numărul disponibilizărilor efective va fi mult mai mare decât cel de pe site doar pentru că majoritatea concedierilor nu sunt raportate”, a declarat Roger Lee, creatorul Layoffs.fyi, pentru USA TODAY. „Din păcate, nu văd că disponibilizările vor dispărea prea curând”.

Lista companiilor care fac disponibilizări în această perioadă

Datele Layoffs.fyi arată că printre companiile americane de tehnologie care au redus cele mai multe locuri de muncă anul trecut se numără:

  • Meta: 11,000
  • Amazon: 10,000
  • Cisco: 4,100
  • Carvana: 4,000
  • Twitter: 3,700

Posibilitatea ca angajările să înghețe pentru o perioadă

Ofertele de locuri de muncă în domeniul tehnologiei au scăzut cu aproape 30% din ianuarie până în decembrie anul trecut, în timp ce angajările în acest sector au scăzut cu 23%, potrivit datelor din decembrie ale companiei de achiziții de talente iCIMS.

Motivul disponibilizărilor pe bandă rulantă

Blocajele au avut un efect major asupra cheltuielilor de consum. Experiențe precum călătoriile sau restaurantele au fost în mare parte excluse, așa că oamenii au început să își orienteze cheltuielile discreționare către produse ale companiilor de tehnologie precum Amazon și Peloton.

Dar nu a durat mult până când consumatorii au început să revină la tiparele de cheltuieli de dinaintea pandemiei, potrivit lui Rucha Vankudre, economist senior la firma de analiză a pieței muncii Lightcast.

„Ceea ce vedem este de fapt doar un fel de renormalizare”, a spus Vankudre. „Și asta înseamnă că, în multe cazuri, aceste firme au făcut supraangajări”.

Ratele mai mari ale dobânzilor joacă, de asemenea, un rol în concedieri, potrivit lui Daniel Keum, profesor asociat de afaceri la Columbia Business School.

„Nu că marile companii de tehnologie ar duce lipsă de bani, dar fac investiții uriașe în noi domenii de activitate riscante. Iar aceste lucruri au devenit mult mai scumpe de finanțat. Așa că se retrag”, a spus Keum.

Ce se va întâmpla cu concedierile în 2023

Lee a înființat Layoffs.fyi în martie 2020 pentru a-i ajuta pe angajații concediați din domeniul tehnologiei să câștige vizibilitate și să obțină noi locuri de muncă.

„Sincer, în 2021, mă gândisem să desființez site-ul, deoarece credeam că și-a atins scopul”, a spus Lee. „Nu mă așteptam ca, avansând rapid până în 2022-2023, să asistăm la un alt val de disponibilizări”.

Începând de miercuri, Layoffs.fyi a urmărit deja peste 100 de companii care au efectuat peste 26.000 de disponibilizări în 2023.

Miercuri, Microsoft a confirmat, de asemenea, că își va reduce forța de muncă cu 10.000 de persoane în acest an.

Lee are speranța că reducerile de locuri de muncă din industrie vor începe să se atenueze până la sfârșitul anului, dacă majorările ratelor dobânzilor vor încetini.

Keum a declarat că disponibilizările din sectorul tehnologic se vor extinde probabil în acest an la companiile mici și mijlocii de tehnologie, pe măsură ce capitaliștii de risc își restrâng cheltuielile.

„Veți vedea un fel de răsfrângere treptată de la marile companii de tehnologie la industria tehnologică mai largă. Concedierile vor deveni un pic mai răspândite”, a spus el, scrie USA TODAY Tech.