Cutremur în SUA. Departamentul Sănătăţii din statul american Minnesota a informat luni despre descoperirea primului caz al unei persoane care a fost infectată cu tulpina braziliană a noului coronavirus. E vorba de o tulpină apreciată a fi mult mai contagioasă, relatează EFE, citat de Agerpres.

Într-un comunicat, autorităţile sanitare americane au precizat că persoana infectată este un rezident din Minnesota care a călătorit în Brazilia şi că probele sale biologice au fost prelevate pe 9 ianuarie.

“Persoana s-a îmbolnăvit în prima săptămână (…) şi a informat că a călătorit în Brazilia înainte de a se îmbolnăvi”, informează în comunicat Departamentul Sănătăţii din Minnesota.

Tulpina braziliană, puternic contagioasă

Varianta braziliană a noului coronavirus este una dintre cele trei mutaţii ale virusului SARS-CoV-2. Aceasta a atras atenţia întregii planete. Mai sunt în atenția opiniei publice și tulpina britanică şi cea sud-africană.

Această variantă îşi are originea la Manaus, capitala statului federal Amazonas. Este considerată puternic contagioasă. Ea conţine mutaţii genetice similare celor întâlnite în Marea Britanie şi în Africa de Sud.

Italia a anunţat tot luni primul său caz de infectare cu varianta braziliană. În Germania, primul caz a fost anunţat vinerea trecută.

Câtă protecție oferă vaccinul

Compania farmaceutică Moderna a informat luni că vaccinul său, deja utilizat în mai multe ţări, protejează împotriva variantelor britanică şi sud-africană. Nu există încă date despre o eventuală protecţie împotriva tulpinii braziliene.

Noile tulpini de coronavirus stârnesc o îngrijorare maximă la Organizația Mondială a Sănătății, în condițiile în care țările lumii se confruntă cu o nouă explozie a numărului de infectări.Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se va întruni joi, cu două săptămâni mai devreme, pentru a discuta în special despre variantele mult mai contagioase ale noului coronavirus, care îngrijorează autorităţile din întreaga lume