Discuţii la nivel înalt pentru preşedintele SUA, Joe Biden. Acesta va ţine luni al doilea “summit” bilateral al mandatului său, împreună cu omologul său mexican, continuând să îşi afişeze proximitatea cu vecinii imediaţi ai Statelor Unite după prima “întâlnire” cu premierul canadian, Justin Trudeau, notează AFP şi EFE.

Joe Biden şi Andres Manuel Lopez Obrador “vor aborda problemele de cooperare în materie de migraţie, eforturile comune pentru dezvoltarea sudului Mexicului şi Americii Centrale, relansarea post-COVID-19 şi cooperarea economică”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Din cauza pandemiei de COVID-19, preşedintele democratul a decis să se abţină deocamdată de la călătorii în străinătate ori să primească lideri străini în persoană la Casa Albă. El se “întâlneşte” cu omologii săi prin videoconferinţă, cu declaraţii de presă comune, dar de la distanţă.

Reuniunea cu Lopez Obrador ar urma să fie o oportunitate pentru liderul de la Washington de a confirma schimbarea americană legată de problemele migraţiei după ce a anulat la începutul mandatului său cele mai controversate măsuri ale predecesorului său, printre care proiectul zidului de la frontiera cu Mexicul.

Cei doi preşedinţi vor putea, de asemenea, să discute despre “oportunităţile reprezentate de acordul Canada-Statele Unite-Mexic pentru o redresare economică durabilă şi mai echitabilă în America de Nord”, potrivit unui comunicat mexican difuzat vineri seară.

Marţi, Joe Biden şi Justin Trudeau au profitat de reuniunea lor, în ciuda formatului său neobişnuit, pentru a lăuda “prietenia extraordinară” dintre celor două ţări şi a aborda priorităţile comune – schimbări climatice, COVID-19 -, precum şi punctele nevralgice, precum controversatul proiect al oleoductului Keystone XL.

În timp ce premierul canadian nu a făcut un mister din dezacordurile sale cu Donald Trump, acesta din urmă a întreţinut o relaţie strânsă cu preşedintele mexican.

Andres Manuel Lopez Obrador a fost printre ultimii care l-au felicitat pe Joe Biden după victoria la alegerile din noiembrie.

Joe Biden şi omologul său mexican au avut o primă conversaţie telefonică pe 19 decembrie, înainte ca Joe Biden să intre în funcţie, în cursul căreia au abordat problemele migratorii, comerciale şi actuala criză sanitară, conform Agerpres.