Premierul Canadei, Justin Trudeau, va avea o decizie foarte importantă de făcut. Camera inferioară a parlamentului a aprobat luni o moţiune prin care îi cere premierului Justin Trudeau să interzică în Canada grupul de extremă dreaptă american Proud Boys cu titlul de “entitate teroristă”, scrie AFP.

 Ce va decide Justin Trudeau?

Guvernul canadian a anunțat că agenţiile sale de securitate supraveghează îndeaproape această organizaţie şi strâng dovezi pentru a sprijini înscrierea grupului pe lista sa neagră. “Astfel de liste trimit un mesaj clar, şi anume că niciodată Canada nu va tolera actele de violenţă”, a indicat o purtătoare de cuvânt a ministrului securităţii publice Bill Blair. “Atunci când o entitate este înscrisă pe listă, instituţiile financiare îi blochează activele”, a precizat ea.

Moţiunea adoptată de Camera Comunelor îndeamnă guvernul liberal condus de Justin Trudeau “să utilizeze toate mijloacele la dispoziţia sa pentru a răspunde la proliferarea grupurilor pline de ură ale adepţilor supremaţiei rasei albe începând cu desemnarea imediată a Proud Boys ca entitate teroristă” în Canada. Membri ai Proud Boys s-au aflat în număr mare printre partizanii lui Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington pe 6 ianuarie. Cu câteva zile mai devreme, liderul acestei miliţii americane, Enrique Tarrio, a fost arestat. În Canada, cinci membri ai grupului aparţinând Marinei regale canadiene au fost chemaţi la ordine pentru că au întrerupt o ceremonie autohtonă la Halifax, în Noua Scoţie , în 2017.

Zeci de organizaţii sunt interzise în Canada, printre care Al-Qaida, Hezbollah, talibanii sau gruparea Stat Islamic.

Începe procesul lui Trump

După scandalul de la Capitoliu, fostul președinte american Donald Trump este acuzat de instigare la revoltă. Actul de acuzare împotriva lui Donald Trump a fost trimis Senatului. Asta înseamnă că procesul fostului președinte a început! Parlamentarii democraţi desemnaţi “procurori” în procedura de destituire a lui Donald Trump au transmis formal luni seară Senatului american actul său de acuzare, marcând deschiderea oficială a procesului istoric al fostului preşedinte pentru incitare la la revoltă, relatează AFP.