„Structura noastră nu era potrivită pentru o lume modernă“, a declarat Stuard Gulliver în faţa unor legiuitori britanici.

HSBC a fost amendată în decembrie cu 1,9 mld. dolari, cea mai mare amendă aplicată vreodată unei bănci, ca urmare a unei investigaţii realizată de autorităţile americane asupra operaţiunilor instituţiei financiare din Mexic şi SUA.
Controalele îndoielnice ale băncii au ajutat două carteluri să mute 881 de milioane de dolari obţinuţi din droguri, conform anchetatorilor americani.  

„Ca să fim cinstiţi, acoperirea noastră geografică devenise foarte atractivă pentru organizaţiile infracţionale transnaţionale, fie că aveau origini teroriste sau infracţionale“, a mai spus Gulliver.

După ce a preluat conducerea băncii, la începutul lui 2011, Gulliver a centralizat controlul instituţiei şi a dezvoltat operaţiunile financiare globale, prelând astfel controlul din mâinile managerilor regionali.

„Este cea mai mare schimbare organizaţională din această companie din 1865 încoace şi am făcut-o pentru a ne confrunta cu slăbiciunile“, a menţionat Gulliver.
Problemele HSBC în Mexic au început odată cu achiziţia Grupo Financiero Bital în 2002, cumpărată la un preţ foarte mic ca activ „distressed“. Preşedintele HSBC, Douglas Flint, a spus că banca se mişca prea încet pentru a-şi îmbunătăţi sistemul şi controalele.

„Erau lucruri pe care nu le ştiam şi standarde despre care noi ştiam că au fost aplicate şi nu au fost“, a concluzionat Flint.

SURSA: Huffington Post